Wijn en eten zijn twee kanten van dezelfde munt; Ze kunnen het beste samen genieten - de perfecte match. Je hebt ongetwijfeld wijn- en voedselparenmenu's gezien in fijne restaurants, en sommeliers praten graag over hun favoriete wijncombinatie. Interessant is dat wijn- en voedselcombinaties niet exclusief zijn voor lekker eten, eten en wijncombinaties zijn gemakkelijk thuis te maken als je weet wat je doet.
Laten we de beste eten en wijncombinaties bespreken en waarom ze werken. Laten we het vervolgens hebben over hoe u uw etentjes kunt verbeteren door eten en wijn te combineren. We hopen dat je honger hebt, want dit zal een smakelijke les voor wijn- en voedselcombinaties zijn!
Combineer lokale wijn met lokaal eten
Onze eerste strategie voor wijn- en voedselcombinaties is onbetwistbaar. Desalniettemin denkt niet iedereen aan de herkomst van hun wijn en eten wanneer ze ze combineren.
Lokaal eten ontwikkelde samen met de te compatibele wijn. Dit geldt met name voor ouderwetse wijnregio's, waar wijn al duizenden jaren gebruikelijk is. Grieks eten is prachtig met Griekse wijn (probeer een glas Assyrtiko met Griekse salade!), En Italiaanse sauzen op basis van tomaten schijnen in combinatie met pittig Rood Wijnen zoals Chianti.
Je zult dit soort affiniteit ook in de nieuwe wereld vinden. Argentinië staat bekend om zijn gegrilde vlees -extravaganzas - het is geen verrassing dat Malbec geweldig gaat met gegrild vlees. Oregon Pinot Noir is prachtig met Dungeness Crab en Forel. Zie je waar we mee naartoe gaan?
Punt: Combineer wijn en eten uit hetzelfde land of regio.
Paren bij gewicht
Je hebt geen schaal nodig voor deze. Als we het hebben over gewicht in wijn en voedsel, bedoelen we het waargenomen gewicht. Een visfilet gekookt op een pan is lichter dan dezelfde filet wanneer Parmezaanse kaas en gebakken.
Wijn heeft ook een waargenomen gewicht. Een pittige Sauvignon Blanc is lichter dan een chardonnay van eiken-leeftijd. Een ronde en taai merlot is lichter dan een gestructureerde nebbiolo.
Punt: Overweeg om de wijn en het eten te combineren bij het kiezen van uw wijncombinaties. Licht eten past het beste bij lichtere wijnstijlen, terwijl hartelijke maaltijden vlezig vereisen Rood Wijnen.
Aanvullende paren
Ook bekend als congruente combinaties, spelen complementaire combinaties met elementen (geuren en smaken) in zowel de wijn als het eten om een match te maken. Denk aan een peperige biefstuk gecombineerd met Syrah met zwarte pepersgeuren. Of hoe zit het met varkensribben in pruimensaus met een rijke merlot met plummy tonen? Een boterachtige chardonnay werkt altijd goed wanneer ze worden geserveerd met zeevruchten met boter.
Punt: Pas indien mogelijk de recepten aan om het voedsel compatibel te maken met bepaalde wijnen.
Contrasterende paren
Contrasterende paren werken op het meest basale niveau. We contrasteren smaken in de wijn en het eten om ze compatibel te maken.
Het geheim achter de meest contrasterende combinaties is zuurgraad en wijn heeft er genoeg van. Acidity snijdt door vet, dus scherpe wijnen passen altijd goed bij vet voedsel. Je kunt ook zoetheid in het voedsel met zuurgraad contrasteren. En over zoetheid praten, zal zoete wijn altijd mooi contrasteren met pittig eten gemaakt met hete paprika's. Tacos iemand?
Punt: Combineer scherpe wijnen met vet of zoet voedsel. Combineer zoete wijn met pittig eten.
Overweeg de gelegenheid
Geweldige combinaties kunnen teleurstellen als je de setting niet overweegt. Sommige combinaties werken alleen als de gelegenheid goed is. De beroemde combinatie van champagne en bruidstaart is een goed voorbeeld - de combinatie werkt zelfs als cake en champagne helemaal niet compatibel zijn! Natuurlijk, als je te maken hebt met chocoladetaart, wil je misschien onze lezen chocolade- en wijnpaargids.
Een chique napa cabernet is heerlijk met gegrild Rood vlees; Daar kunnen we het allemaal over eens zijn. Als u echter een achtertuin hebt grillende partij, je zou iets meer casual moeten serveren, zoals een middrice Rood Zinfandel, vooral als je Schenken de wijn in Rood plastic bekers. Zomerwijnen Bestaan om een reden!
Punt: Er is een tijd en plaats voor alle wijncombinaties.
Combineer wijn met uw gasten in gedachten
Hoewel er geen twijfel over is dat sommige wijnen beter smaken wanneer ze worden gecombineerd met bepaalde voedingsmiddelen, kunnen zelfs de juiste combinaties een flop zijn als je de menigte niet leest.
Het koppelen van een goed verouderde Bordeaux met hints van tabaksblad en aardse ondertoon met een sappige, premium ribeye is ongetwijfeld een goed idee. Als uw gasten echter geen wijndrinkers zijn, vinden ze misschien de Bordelaise -wijn te hard. In dat geval zou een New World Cabernet met een vruchtbaar gehemelte een betere keuze zijn.
Een Barnyardy Rhone -blend met leerachtige tonen en hints van mest kunnen prachtig koppelen aan een lamskeer. Als uw gasten die ouderwetse charme echter nog nooit hebben meegemaakt, moet u iets anders serveren, wat dacht u van een zachtere Australische Shiraz?
Punt: Overweeg de wijnervaring van uw gasten bij het kiezen van wijn.
Klassieke combinaties voor Rood Wijn
Rood Wijn is de meest populaire stijl, en het is gemakkelijk om te zien waarom - het is complex, elegant en aangenaam op de neus en gehemelte. Echter, Rood Wijn kan vaak delicaat voedsel overweldigen, dus ze kunnen het beste worden geserveerd met smaakvolle maaltijden, voornamelijk als ze gebaseerd zijn Rood vlees en bruine sauzen. Natuurlijk, niet alles Rood Wijn is gelijk gemaakt, dus u moet de juiste wijn voor uw menu vinden op basis van het waargenomen gewicht.
Klassieke combinaties voor Rood wijn
Cabernet Sauvignon
Cabernet en andere volle body Rood Wijnen zoals Sangiovese, Nebbiolo, Tempranillo en Syrah kunnen hartelijk voedsel aanpakken. Tannines in robuust Rood Wijn verzacht het vet en eiwitten in het vlees, dus combineer ze met vette rundersneden en rundvleesstoofschotels.
Merlot
Gemiddeld Rood Wijnen zoals Merlot, Montepulciano en Malbec hebben niet zoveel tannines als de wijnen hierboven, dus ze kunnen het beste gepaard gaan met Lean Rood Vlees, inclusief filet mignon en ribben. Fruit-forward wijnen in deze categorie zijn ook fantastisch in combinatie met zoete smaken zoals die in cranberry en pruimsauzen.
Pinot Noir
Pinot en andere dunne huidvariëteiten zoals Gamay, St. Laurent en Mencía zijn heerlijk met mager rundvlees en geroosterd gevogelte. Ze kunnen ook olieachtige vissen zoals zalm, tonijn, makreel en sardines aanvullen.
Terzijde, wijn en kaas zijn gemeenschappelijke partners aan tafel. Er zijn echter zoveel soorten kaas als wijnstijlen, dus we laten wijn- en kaascombinaties voor een andere gelegenheid. Als je meer wilt leren, verken dan onze Wijn- en kaaspaargrafiek.
Klassieke combinaties voor witte wijn
We kunnen geen witte wijncombinaties bespreken zonder de mooie relatie tussen te bespreken Vis en wijn. Witte wijn is echter veel meer dan dat. Witte wijn kan vet en romig of verfrissend en aromatisch zijn. De meeste witte wijn op de markt is aan de lichtere kant en zorgt voor de mooiste Zomerparen. Witte wijn mag echter niet worden onderschat - het is zuurder dan Rood wijn; Daarom is het meer compatibel met voedsel, vooral als u de contrasterende techniek gebruikt.
En hoewel het moeilijk is om stevige maaltijden op basis van vlees te combineren met witte wijn, kan het worden gedaan-je moet gewoon de juiste wijn vinden. Schenken jezelf een Glas champagne Met een biefstuk en kijk hoe ze met elkaar kunnen opschieten!
Klassieke combinaties voor witte wijn
Sauvignon Blanc
Deze kruiden- en minerale wijn is de perfecte partner met rauwe vis, zoals sushi, sashimi, oesters en ceviche. De citroenachtige persoonlijkheid van de wijn brengt de zeevruchten in zeevruchten naar voren. Andere wijnen in deze categorie zijn Vermentino, Vinho Verde en niet-geopende Chardonnay.
Eiken chardonnay
Deze grote witte wijnstijl combineert het beste met romige sauzen, zetmeelachtige gerechten zoals pasta en aardappelpuree en wit vlees, vooral geroosterde vogels en gegrild varkensvlees. Andere wijnen in deze categorie zijn Rhone White-wijnen en andere blanken van eiken.
Semi-zoete witte wijn
Off-droge Riesling, Demi-Sec Chenin Blanc en Moscato zijn goede voorbeelden van deze categorie. Zoetheid brengt kruidigheid in evenwicht, dus deze wijnen zijn mooi wanneer ze worden geserveerd met Aziatische roervlakken, curry's en pittig Mexicaans eten.
Eten en wijncombinatie is gemakkelijk gemaakt
Coravin Wijnbehoudsystemen zijn een gemakkelijke manier om complexe wijn- en voedselcombinaties te maken voor u en uw geliefden om van te genieten. Coravin laat jou Schenken Wijn uit verschillende flessen zonder ze te openen, zodat u een grotere verscheidenheid aan wijn kunt aanbieden zonder een enkele druppel te verspillen. Combineer elk gerecht met een andere wijn en neem speciale of dure wijnen op zonder zich te verbinden aan de hele fles.
Met de juiste Wijnbewaarsysteem, Meergangen diners zijn altijd mogelijk, zelfs voor kleine bijeenkomsten. Combineer de juiste wijn met elke cursus zonder te eindigen met een half dozijn onafgemaakte wijnflessen; Het is spelveranderend!
Wees creatief
De tips en trucs in deze gids helpen u in de meeste scenario's de beste eten en wijncombinaties te vinden. Er is geen twijfel dat de basisprincipes van eten en wijncombinatie een geweldig startpunt zijn. Het koppelen van wijn met eten is echter ook een creatief streven en experimenten worden aangemoedigd.
Probeer verschillende combinaties, overtreden de regels en vind de combinaties die voor u werken. De beste combinaties zijn vaak onverwacht, dus probeer verschillende dingen en nodig je vrienden en familie uit om ze te testen. Wie weet vindt u misschien de volgende klassieke combinatie! Dat is wat de wereld van wijn zo opwindend maakt; Je weet nooit wat je kunt verwachten.
En als je gepassioneerd bent over het entertainen van vrienden en familie en het delen van je wijnpaarideeën, verken dan onze Coravin Wijnbehoudsystemen. Breng uw etentjes naar het volgende niveau met de juiste combinaties, elke keer.