Er is keer op keer gezegd dat goede dingen in paren komen. Een van de beste voorbeelden kan twee van de grootste culinaire schatten van het leven zijn: wijn En kaas.
Het beheersen van de kunst van wijn- en kaascombinatie komt met zijn uitdagingen, meestal dankzij de eindeloze variëteiten van zowel kaas als wijn. Bovendien zijn er een aantal elementen om in overweging te nemen, zoals zuurgraad, tannine, textuur en smaak voor wijn, en vervolgens smaak, textuur, smaak en geur voor kaas.
We zijn hier om dingen gemakkelijker te maken. Lees verder voor onze wijnaanbevelingen op basis van kaasstijlen, dan krijgen we granulair, die enkele van onze favoriete kaasvariëteiten combineren.
Wijn- en kaasgids
Sommige van die elementen - smaak, textuur, smaak en geur - in overweging nemen, hier zijn enkele richtlijnen als het gaat om het combineren van kaas met wijn.
-
Delicate, boterachtige kazen Zoals Brie en Camembert zijn geweldig om op je kaasschotel te hebben, omdat ze goed passen bij de meeste wijnen. De beste combinaties zijn mousserende wijnen, alle blanken en die zoete dessertwijnen. Rosé en Rood Wijnen zijn ook goede keuzes, maar minder dan de bovengenoemde wijnen.
-
A Nootachtige, harde kaas, namelijk Gruyere, Comte en Mozzarella passen ook goed bij alle wijnen, maar onze topkeuzes voor deze smakelijke kazen zijn Witte wijnen, sprankelende wijnen en lichte tot middelgrote rood.
-
Zout, kruimelige kazen Zoals feta, Cotija en Halloumi zijn meestal een onderdeel van maaltijden zoals salades, graankommen, taco's en broodjes of hamburgers. Om te combineren met dit soort kaas, raden we aan mousserende wijn, lichte blanken en rosés. Denk aan die verfrissende wijnen die je graag nipt tijdens de warmere maanden.
-
Als stinkende kaas Zoals blauwe kaas of Gorgonzola op je kaasschotel of een onderdeel van je maaltijd, wil je dat je wijn is aromatisch en lief. Probeer een aromatisch wit zoals albariño, riesling, en Moscato of een dessertwit zoals ijswijn of Tokaji.
-
Zure en romige kazen zoals zure room, roomkaas en ricotta zijn meestal pittig en licht gearomatiseerd, waardoor ze een geweldige combinatie voor zijn mousserende wijnen, lichte blanken en meest lichtere rood. Over het algemeen raden we aan om een volle body te vermijden Rood wijn.
-
Nu op een deel van die fan-favoriet fruitige, umami -kazen zoals Cheddar, Couda, Colby en Muenster. De meeste wijnen passen goed bij deze kazen, maar bovenaan onze lijst staan Medium tot volle rood. Voor droge en zoute umami -kazen zoals Parmezaanse kaas, Pecorino, Asiago, en manchego, we raden alles aan behalve dessertwijn aan. Uitzonderlijke keuzes zijn onder meer mousserende wijn, lichte blanken en medium-body roods.
Wijn- en kaascombinaties
Onze liefde voor wijn en kaas loopt diep, dus we willen ervoor zorgen dat we een beetje dieper gaan en een aantal echt on-point aanbevelingen voor paren geven. Hier zijn onze top 5 kaasschotelkeuzes gecombineerd met een selectie van wijnen:
-
Camembert en 2019 Duckhorn Migration Chardonnay Sonoma Coast: Er is geen tekort aan Chardonnay -keuzes, we raden de Fles Duckhorn 2019 Vanwege zijn hints van Graham Cracker, vanille en zoete bakkruiden. Het is een gladde mondgevoelparen perfect met een romige Camembert.
-
Chevre en 2013 SektKellerei Christian Madl von Weissen Sekt: Wij houden van Deze Oostenrijkse Sekt Met zijn gele perzik, nectarine en kruidenaroma's samen met een rijp citruspalet.
-
Blauwe kaas en 2019 Tablas Creek Esprit de Tablas Blanc: We weten dat blauwe kaas een van die haat-het-het-love-it-kazen is, maar wij Liefde Het. Om te combineren met deze scherpe geur en verworven smaak, raden we een wit aan dat zijn eigen kan zijn zoals het vlaggenschip witte mix van Tablas Creek Vineyard. Het is Wildflower Honey, Baking Spice en Citrus Pith Aroma, in combinatie met een getextureerde en droog mondgevoel werkt perfect met stinkende kaas.
Een visuele gids nodig? Hier is een eenvoudige grafiek voor wijn en kaas met enkele van onze favorieten.
Hoe een wijn- en kaasproeverij op te zetten
Zit je watergrenkeling alleen maar aan het denken aan de Wijn- en kaascombinaties boven? Laten we het hebben over logistiek als het gaat om het opzetten van een wijn- en kaasproeverij. Je hebt natuurlijk wijn en kaas nodig, plus gewone crackers en je Coravin-wijnbewaarsysteem. Met Coravin, je kunt een beetje wijn uit meerdere flessen proeven zonder je zorgen te maken over wanneer je de rest afmaakt.
Sommige Coravin accessoires die u misschien nuttig vindt, zijn extra argoncapsules, Timeless of Pivot Aerator, Timeless naald, en Timeless Schroefdoppen of Pivot Stoppers. Als u deze bij de hand hebt, wordt u het vertrouwen gegeven om helemaal uit te gaan in uw wijn- en kaaspaarplan.
Hier zijn enkele extra tips voor het opzetten van een leuke proeverij van wijn en kaas:
-
Haal de kazen ongeveer 2 uur uit de koelkast voordat het feest begint; De meeste kazen smaken beter wanneer ze bij kamertemperatuur genieten.
-
Als u erover nadenkt Het organiseren van een wijn- en kaasfeestje, houd het aantal gasten onder de 12 jaar, zodat u niet overweldigd bent en voor iedereen goed kunt zorgen.
-
Probeer niet meer dan vijf verschillende kazen aan te bieden. Het wordt meestal aanbevolen om 2 tot 4-ounce porties aan te bieden, zodat gasten alle verschillende variëteiten kunnen proeven. Voor grote partijen, maak een paar verschillende schotels, zodat gasten niet rond één gebied zijn druk.
-
Spreken of porties, deel je kazen van tevoren, zodat je gasten niet aan dit deel hoeven te denken.
-
Zorg dat andere neutrale snacks beschikbaar zijn, zoals gesneden stokbrood, amandelen en licht gezouten crackers.
Nu is het tijd om te proeven. Gebruik onze aanbevelingen voor wijn en kaascombinatie om uw volgende kaasschotel of smakend feest te maken. Deel uw foto's met ons op sociale, @coravin. Proost op geweldige wijn en smakelijke kaas!