Geniet van deze gastpost van onze vriend, Carolyn Covington van Het Amerikaanse wijnmeisje met unieke witte zomerwijnen en bijpassende gerechten.
De zomer is in volle gang en Moeder Natuur heeft een groot deel van de Verenigde Staten al verblijd met bloedhete dagen. Een combinatie van hitte en krantenkoppen doet ons allemaal verlangen naar een glas wijn aan het einde van de dag. Natuurlijk houdt iedereen van een goede Pinot Grigio of Sauvignon Blanc, maar de laatste tijd ben ik op zoek naar meer unieke wijnen om van te nippen om af te koelen. Naast de wijn is het genieten van seizoensproducten in verse recepten een favoriet deel van mijn zomer.
Nu de temperaturen stijgen, zal ik tot nader order genieten van deze verse recepten en unieke witte zomerwijnen.
5 Unieke witte zomerwijnen
1. Assyrtiko, Griekenland
Assyrtiko is een fantastische Griekse variëteit en de populairste witte druif die op Santorini verbouwd wordt. Assyrtiko geeft meestal een medium tot volle wijn met geparfumeerde aroma's en smaken van rijp citrus- en steenfruit en heldere zuren. Assyrtiko is een blenddruif en wordt in een paar verschillende stijlen gemaakt. Deze wijn past perfect bij lichte kazen en salades.
2. Etna Bianco, Italië
De wijnstreek Etna op Sicilië werd lang geleden gesticht door de oude Grieken. Sindsdien werd het verwaarloosd totdat wijnmakers zich de afgelopen tien jaar bewust werden van het enorme wijnbouwpotentieel. Wat deze regio echt speciaal maakt, is het unieke terroir. De Etna is de hoogste vulkaan van Europa en een van de meest actieve ter wereld. Witte wijnen die op de grond van de Etna worden verbouwd, worden grotendeels gemaakt van Carricante. Je proeft vaak tonen van citrusvruchten, meloen, mandarijn en een asachtige mineraliteit als afdronk. Etna Bianco wijnen hebben een lichte body maar zijn heerlijk intens en complex.
Coravin
Coravin Pure™ argon capsules (21 ml)
$52.95
Puur argongas
20% KORTING gebruik 20CAPSULE
3. Petit Manseng, Frankrijk
Petit manseng is een leuke witte druivensoort die vooral in het zuidwesten van Frankrijk wordt verbouwd. In de Jurançon regio creëren ze een stijl die licht zoet is met rijke tonen van steenfruit en citrus. De body is mooi in balans met de off-dry afdronk en heldere zuren. Deze wijnen hebben veel complexiteit met toetsen van perzik, citroen, abrikoos, honing en marmelade. Deze wijn is perfect om te combineren met gerechten met wat warmte of fruitige tonen.
4. Viognier, Frankrijk
Viognier is een populaire Franse druivensoort die vooral in de noordelijke Rhône groeit, maar heb je er al ooit een uit Virginia gedronken? Virginia is een opkomend wijngebied in de VS dat helemaal teruggaat tot de jaren 1600. De moderne wijnbouw in de staat begon echter pas in de jaren 1970 op gang te komen en heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Viognier is een erg populaire druivensoort geworden in Virginia. Het staat bekend om zijn complexe toetsen van kamperfoelie, sinaasappelbloesem, ananas en witte peper met een romig mondgevoel.
5. Greco di Tufo, Italië
Greco di Tufo is een Italiaanse witte druivensoort met DOCG gelegen in de regio Campania in Italië. Deze wijnen staan bekend om hun kenmerken die ontwikkeld zijn op basis van vulkanische en kleibodems die de wijn zijn unieke aroma's en mineraliteit geven. De meeste Greco wijnen worden gemaakt in roestvrij staal, wat een verfrissende, frisse en zomerse witte wijn oplevert met toetsen van groene appel, steenfruit, citroen en amandelen met een aanhoudende minerale afdronk. De beste Greco di Tufo wijnen kunnen ouder worden en ontwikkelen na verloop van tijd toetsen van paddenstoelen en honing.
3 Makkelijke recepten voor zomers vermaak
Hieronder vind je een paar van mijn favoriete gerechten om te maken voor een kleine groepsbijeenkomst in de zomer. Ze bevatten seizoensproducten en zouden heerlijk zijn met een van de wijnen die hierboven worden genoemd.
1. Burrata met perziken en tomaten
Dit gerecht is een publiekstrekker en bevat heerlijke seizoensproducten. De zoute en zoete smaken van de perziken en tomaten in combinatie met de romigheid van de burrata maken het een geweldig gerecht om te combineren met lichte, zure witte wijnen. Snijd de perziken en tomaten in plakjes, voeg de burrata toe, besprenkel met wat olijfolie en witte azijn en werk af met zout, peper en basilicum.
2. Gegrilde salade
Deze zomer zijn gegrilde salades populair - ik ben er helemaal voor! De meeste gegrilde salades worden gemaakt met romaine, dus snijd je hartjes doormidden, besprenkel ze met olijfolie, kruid met zout en peper en leg ze op de grill voor een paar minuten per kant op middelhoog vuur. Voeg andere gegrilde groenten toe en een dressing naar keuze.
3. Cantaloupe en prosciutto schotel
Ik hou altijd van een eenvoudig gerecht waarbij je niets hoeft te koken. Vooral als je mensen vermaakt, is het soms hoe eenvoudiger hoe beter! Snijd je cantaloupe in een halve maanvorm (of nog kleiner, afhankelijk van hoeveel mensen je te eten geeft) en wikkel het in prosciutto. Serveer met mozzarella indien gewenst, besprenkel met olijfolie en strooi er zout en peper over.
Deel je combinatie van witte zomerwijn en eten met ons op social media, @coravin.