Misschien ben je het soort beslissende persoon dat een fles wijn kan openen, deze niet opdrinken, en toch de volgende avond weer wil drinken. Of misschien, elke keer dat je een fles opent, drink je elke laatste druppel op. Of misschien ben je zoals ik: volledig besluiteloos, voortdurend nieuwsgierig naar combinaties, en altijd willen proberen een nieuwe fles open te maken om een nieuwe wijn te proeven.
Als je denkt, “ik zou vrienden zijn met dat meisje,” dan ben je op de juiste plek. Ik ben hier om je te vertellen hoe je je wijn kunt hebben en het ook kunt drinken, ongeacht hoeveel flessen je “open” hebt.
Ik ben een Coravin superfan.
Deze handige kleine apparaten helpen me mijn wijnenthousiasme te omarmen zonder me zorgen te maken dat ik een fles openmaak en deze vervolgens laat verspillen. Ik heb de hele lijn van Coravin modellen – Timeless, Pivot, en Sparkling. Dit is waarvoor ik elk van hen gebruik:
1. Coravin Timeless
Coravin Timeless is het originele naaldapparaat dat verschillende keren is verbeterd en je go-to systeem is voor wijnproeverijen en het proeven van flessen in de loop van de tijd.
De technologie die dit systeem introduceerde was revolutionair voor wijnhuizen die bibliotheekwijnen proefden, restaurants die hun wijn-per-glas aanbod wilden uitbreiden, en verzamelaars die door hun kelders wilden proeven.
Het werkt door de kurk te doorboren met een niet-coring, slanke naald en het verplaatste wijn te vervangen door neutraal argon gas uit een verborgen, vervangbare capsule voor zoveel vino als de drinker wil.
Trek gewoon de naald eruit, laat de kurk terugkeren naar zijn normale vorm, en leg de fles weer neer in een wijnkoeler of kelder totdat je het de volgende keer wilt proberen.
Ik heb mijn Timeless Six gebruikt om te proeven hoe wijnen zich van het ene jaar naar het andere ontwikkelen (ik probeer momenteel de perfecte slok Willamette Valley Pinot Noir te vinden) of om twee wijnen naast elkaar te proberen om uit te vinden welke combinatie ik lekkerder vind bij wat ik ook aan het koken ben (of bestellen via Seamless).
Meestal gebruik ik echter Coravin Timeless om 3-5 flessen te proeven voor mijn virtuele wijnproeverijen die ik wekelijks via Zoom faciliteer.
Mijn Timeless Six heeft mijn bedrijf radicaal veranderd en ervoor gezorgd dat ik altijd de flessen bij de hand heb die mijn klanten willen proberen. Voordat ik mijn Timeless Six kocht, kocht en opende ik voortdurend volle flessen voor elke proeverij, wat mijn vermogen om virtuele proeverijen winstgevend te maken voor mijn kleine bedrijf, Viva la Vino, ernstig beïnvloedde.
Nu heb ik verschillende Coravin-toegankelijke flessen bij de hand die ik gedurende de maand gebruik voor proeverijen. Meestal open ik de dop of trek ik de kurk eruit om de fles te beëindigen wanneer er ongeveer een glas links.
2. Coravin Pivot
Hoewel je beelden oproept van Ross en Rachel die niet in staat zijn om een bank de trap op te krijgen, is de Pivot allesbehalve ingewikkeld. De methode achter dit Coravin systeem is zo eenvoudig als het maar kan:
-
Open de fles zoals je normaal zou doen, en steek dan onmiddellijk de Pivot stop in
-
Steek de Pivot in
-
Kantel de fles naar 45°
-
Druk voorzichtig op de knop om te schenken
-
Kantel de fles rechtop, verwijder de Pivot en sluit de stop
De stop zelfdicht en laat de dikker-dan-een-naald wijnbuis directe toegang tot de wijn in ruil voor datzelfde neutrale argon gas waar je eerder over las van de Coravin Timeless.
Dus, wat is de gebruiksaanwijzing hiervoor? Wijn op doordeweekse avonden. Mijn partner en ik zijn het vaak oneens over wat we willen drinken, wat in het verleden leidde tot compromissen, of te vaak verspilde wijn wanneer we de twee flessen die we binnen een paar dagen hadden geopend niet opdronken.
Nu kunnen we verschillende "flessen van de week" open hebben staan op het aanrecht of in de koelkast met een Pivot stop, en we kunnen de Pivot gemakkelijk gebruiken als een biertap – schenken wat we willen en de rest voor later bewaren.
Het beste is dat je zoveel "open" flessen kunt hebben als je Pivot toppers hebt. Dit is ook geweldig voor het verzamelen van een menigte (vergeet de goede oude tijd toen we dat konden?) aangezien je verschillende flessen kunt openen om tegemoet te komen aan de verschillende smaken van je gasten zonder dat je ze allemaal zelf hoeft op te drinken nadat iedereen is vertrokken.
We drinken meestal de flessen die we openen met de Pivot binnen ongeveer een week op, maar de Coravin experts (lees: mensen met genoeg geduld om dit te testen) bevestigen dat je wijn tot vier weken (!) vers blijft met de Pivot. Voor $99 is dit het perfecte systeem om aan je wijnminnende vrienden cadeau te doen.
3. Coravin Sparkling
Afgeschrikt van het openen van een fles bubbels uit angst dat het plat gaat voordat je het opdrinkt? Niet meer! Luister, ik heb alle oude trucs geprobeerd: een zilveren lepel, een speciaal voor mousserende wijnen gemaakte flesstop, of gewoon een oude kurk pakken en deze in de bovenkant duwen en met het kooi vastzetten. Geen van die oplossingen zorgt ervoor dat de wijn de volgende dag nog goed smaakt, laat staan een paar weken later.
Ik hou ervan om bubbels te combineren met voorgerechten of het einde van de werkweek te vieren met een Prosecco-cocktail, maar omdat mijn partner niet de grootste fan van bubbels is, ben ik gedwongen ofwel te dure splits te kopen of om te gaan met budgetbubbels zodat ik niet te diepbedroefd ben wanneer meer dan de helft verspild gaat.
Enter: Coravin Sparkling™ Sparkling Wijnbehoudsysteem. Deze dit kleine nummer is geweldig om jezelf een persoonlijke portie bubbels in te schenken of verschillende stijlen (Prosecco versus Cava versus Sekt, bijvoorbeeld) naast elkaar te vergelijken. Ik hou vooral van het gebruik van dit apparaat om te drinken wat ik wil zelfs als ik de enige ben die naar bubbels verlangt.
Elk van deze Coravin systemen is een geweldig cadeau en nu weet je welk systeem het beste is voor elk van je wijnliefhebbende vrienden. Maar, terwijl je bezig bent, kun je beter ook een van elk voor jezelf meenemen.
Brielle Buckler (zij/haar), oprichter van Viva la Vino (op Instagram als @vivalavino_nyc), is een wijnliefhebber die houdt van zeldzame variëteiten, wijnmythes ontkracht en de wereld van wijn toegankelijker maakt.
Hoewel Brielle doorgaans in het NYC-gebied is gevestigd, reist ze het afgelopen jaar met de auto door het land en organiseert ze virtuele wijnproeverijen vanaf de weg (kijk naar haar bakstenen achtergrond – het is een achtergrond die ze meeneemt!).
De filosofie van Viva la Vino is dat wijn alleen goed is als je het lekker vindt, en Brielle is gepassioneerd over het helpen van wijn drinkers van alle niveaus om te begrijpen welke kwaliteiten ze in wijn verkiezen en waarom. Ze wil anderen helpen zelfverzekerder wijn te bestellen in een restaurant of om aanbevelingen te vragen in een wijnwinkel. Brielle heeft momenteel haar WSET II-certificering.