Deze site biedt beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden je aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Winkelwagen 0

Er zijn geen producten meer te koop

Subtotaal Vrij
Verzending, belastingen en kortingscodes worden berekend bij het afrekenen

Uw winkelwagen is leeg

Maken Sparkling Wijn uw nieuwe go-to

IMG Sparkling-Krug

Stel je dit voor: Je loopt een bruiloftsreceptie binnen en wordt begroet door personeel met bakken van mousserende wijn. Is het champagne? Prosecco? Het maakt niet uit. Je grijpt een glas en gaat naar een hoge boventafel waar je wacht op de komst van romige en schilferige en hartige voorgerechten. De mousserende wijn is een perfecte combinatie.

Als, net als ik, de laatste paar jaar van het leven polka zijn bezaaid met bruiloften en speciale evenementen van geliefden, dan heb je waarschijnlijk geconsumeerd Veel glazen mousserende wijn Naast feestelijk oohs En ahhs Terwijl de bruid en bruidegom binnenkomen, naast heerlijke voorgerechten zoals kopjes tonijntartaar of miniatuur kreeftrollen.

Sparkling Wijn is een traditionele feeststarter hier in de Verenigde Staten en daarbuiten. De bubbels worden ons opgewonden en er is iets met een champagne -fluit die de stemming bepaalt - maar het is niet allemaal voor de show. Sparkling Wijn is ongelooflijk veel zuur. Dit betekent dat het een geweldige combinatie is voor voedingsmiddelen die vet of romig zijn, zoals die lichte hapjes tijdens het cocktailuur.

Dat gezegd hebbende, bubbels is geen one-trick pony. Vaak genieten we ervan tijdens feesten en breken we onszelf niet uit tot de volgende keer dat we helemaal worden opgedragen om te vieren.

De laatste tijd heb ik dat script omgedraaid. Maar voordat we bij enkele van mijn favoriete mousserende wijncombinaties komen, hebben we een beetje achtergrondinformatie nodig over de verschillende stijlen van bubbels.

Stijlen van mousserende wijn

Traditionele methode

Je weet dat champagne en de kans is groot dat je er dol op bent. Maar 'champagne' is geen universeel woord om sprankelende witte wijn te beschrijven. Champagne is een regio in Frankrijk waar de wijn wordt gemaakt in een methode die naar de regio is genoemd - Méthode Champenoise - ook wel de traditionele methode genoemd. Technisch gezien kunnen zeven druiven worden gebruikt in de productie van champagne, maar er zijn drie hoofdspelers: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Wijn ondergaat zijn eerste gisting in grote tanks en vervolgens zijn tweede in individuele flessen. Dit onderscheidt het traditionele proces van andere methoden waarover u hier zult lezen, omdat er daardoor een waarneembare impact op de wijn in uw glas is. De gist is aan elke fles toegevoegd om die tweede gisting brood-y-noten in de wijn te krijgen. Sparkling Wijnen die op deze manier zijn gemaakt, ruiken misschien naar verse brioche.

Als je champagne, crémant hebt gehad, Cava, Sekt of Franciacorta, je hebt mousserende wijn gemaakt in de traditionele methode.

Tankmethode

Deze is een andere stijl van wijn, maar de manier waarop de wijn wordt gemaakt, gaat door een andere naam (welkom in de wilde en gekke wereld van wijn, vrienden). Prosecco beschrijft een Italiaanse sprankelende witte wijn gemaakt van de Glera druiven (voorheen ook bekend als Prosecco, die opnieuw een beetje verwarrend is). Prosecco wordt gemaakt in de tank of charmat methode. In plaats van de tweede gisting die plaatsvindt in afzonderlijke flessen, gebeuren beide gistingen in grote tanks en worden flessen gevuld met bubbelswijn en kunnen ze worden verzegeld.

Voorouderlijke methode

Dit is de oudste methode om mousserende wijn te maken en is een beetje oncontroleerbaar. Het gaat om het stoppen van de eerste gisting halverwege en waardoor de wijn zijn proces in individuele flessen kan voortzetten. Deze stijl komt terug met een wraak, omdat we meer en meer pétillant-naturel wijnen (kortweg Pét-nat) in de schappen zien.

Frisdrankmethode

Geloof het of niet, een van de gemakkelijkste manieren om mousserende wijn te maken, is door CO2 in de wijn te pompen om bubbels toe te voegen. Over het algemeen wordt deze methode gebruikt om wijnen massaal te produceren.

Waarom mousserende wijnstijl ertoe doet

Het kennen van de productiestijl van mousserende wijn kan u helpen een paar dingen te bepalen voordat u zelfs een slokje neemt. Traditionele methode bubbels heeft vaak brood-y, gistachtige tonen. Geen fan? Probeer Prosecco of een andere tankmethode wijn. Probeert u suiker te vermijden? Zoeken Brut of Extra brut op het etiket, dat minder dan zes gram suiker per liter aangeeft (bijna nul als je een extra brut vindt). Traditionele methode mousserende wijnen hebben over het algemeen ook een fijner mousse wat het gevoel is van bubbels in het gehemelte. Omdat de tweede gisting voor traditionele methodewijnen in een veel kleinere ruimte plaatsvindt, zijn de bubbels kleiner en voelen ze meer aan als delicate pinpricks in wijnen van deze stijl in tegenstelling tot grotere, zwaardere bubbels die je zou kunnen ervaren in SODA -methode sparkers.

Hoe u kunt koppelen buiten het cocktailuur

Nu je de basisprincipes van bubbels kent, is het tijd om uit de mindset te breken dat bubbels alleen voor grote feesten is, of dat het buiten je prijsklasse valt. Er is een heleboel heerlijke mousserende wijn in de schappen van uw plaatselijke wijnwinkel die perfect passen bij wat u al hebt voor het avondeten. Hier zijn een paar suggesties als u aan de slag gaat:

  • Lambrusco met pepperoni pizza: Pizza is een voedselgroep rond deze delen, en de beste combinatie die ik heb gevonden is Pepperoni (worst en ui werkt ook) met een off-droge (enigszins zoete) lambrusco. Dit is een Rood (Ja, Rood!) mousserende wijn uit Italië en, zodra je het probeert, beloof ik dat je verslaafd zult zijn.

  • Sparkling Rosé met zalm sushi: Als je dit nog niet hebt geprobeerd, sta je voor een traktatie. Ik ben helemaal over het combineren van sushi met sake, maar als ik ophalen en op de bank zit om nog een aflevering van te kijken JIJ, Ik heb een rosérietje nodig en een berg Wasabi.

  • Champagne met frietjes: Dit is een klassieke combinatie en een van mijn favorieten. Het hoge zuur in de champagne snijdt door de olie in de friet. Als u zich toegeeflijk voelt, kies dan voor truffelfrietjes en maak dit uw hele maaltijd.

Net zoals sprankelende wijnen niet alleen moeten worden genoten tijdens feesten, hoeven feesten niet gewoon formele gelegenheden te zijn. Vier het controleren van items op je takenlijst, meld je eindelijk aan voor dat lidmaatschap van de sportschool, of ga gewoon door de werkweek met een aantal afhalen en bubbels. Geloof me, je zult er geen spijt van krijgen.

Brielle Buckler (zij/haar), oprichter van Viva La Vino (op Instagram als @vivalavino_nyc), is een wijnliefhebber die van zeldzame variëteiten houdt, wijnmythen kapot maakt en de wereld van wijn benaderbaar maakt. Hoewel Brielle meestal is gevestigd in het NYC -gebied, reist ze het afgelopen jaar het land met de auto en organiseert ze virtuele wijnproeverijen vanaf de weg (bekijk haar bakstenen achtergrond - het is een achtergrond die ze met zich meebrengt!). De filosofie van Viva La Vino is dat wijn alleen goed is als je het leuk vindt, en Brielle is gepassioneerd over het helpen van wijndrinkers van alle niveaus begrijpen welke kwaliteiten ze de voorkeur geven in wijn en waarom. Ze wil anderen helpen meer vertrouwen te hebben op wijn in een restaurant bestellen of om aanbevelingen in een wijnwinkel te vragen. Brielle heeft momenteel haar WSET II -certificering en wacht op haar WSET III -examen zodra Covid -beperkingen zijn opgeheven.