Druiven kunnen klein zijn, maar dat zijn ze machtig. Wijn begint op de wijnstok - als druiven knoppen, zich ontwikkelen en rijpen in de verpletterende bessen die de wijn creëren die we graag nippen. Ter ere van Earth Day dit jaar ben ik aan het graven (woordspeling volkomen bedoeld) om te benadrukken hoe druiven zich ontwikkelen op de wijnstok, en waarom dat ertoe doet wijnliefhebbers zoals wij.
Ik zou dagenlang poëtisch kunnen waxen over microklimaten en wijnstok van wijnstokken en Amerikaanse wortelstock, maar voor de doelen van vandaag zullen we ons concentreren op wat er gebeurt van Bud Break tot Harvest in drie algemene fasen: Bloom, Veraison en rijpen.
Bloeien
Op het noordelijk halfrond begint de levenscyclus van een druiven begin maart bij de bud -break, wanneer de dagelijkse hoge temperaturen beginnen te zweven op en meer dan 50 ° F. In de Zuidelijk halfrond, dit begint in of rond september. Dit is wanneer die bladloze wijnstokken weer tot leven komen. Binnen enkele weken zie je het begin van druivenboden die zich langs felgroene stengels vormen, die uit de soms decennia oude wortel storten. Binnenkort groeien wijnstokken, bladeren zijn overal en het onderhoud van wijngaard wordt voor velen de focus Boeren en wijnmakers, die inzetten en draden gebruiken om de wijnstokken te trainen voor maximale blootstelling aan zonneschijn.
Veraison
Wil je buitengewoon goed geïnformeerd lijken over alle dingen wijn de volgende keer dat je wijn proeft? Laat het woord vallen veraison (Ver-ay-Zen) dat is het Franse woord voor Veranderende kleur van druivenbessen. Deze fase in de levenscyclus van de druiven betekent het begin van rijping (we komen er volgende) en, vergelijkbaar met de bloeien Fase hierboven, is vrij gemakkelijk te zien. Tijdens Veraison: druiven, die allemaal beginnen als groene bessen, worden Rood en paars en grijs en blauw. Bossen transformeren vaak één bes tegelijk, dus het is een heel coole tijd om door een wijngaard te lopen. Uitchecken deze haspel Ik heb vorig jaar gemaakt toen de wijnen van Balletto midden in deze fase waren.
Voor wijnmakers is Veraison een nuttig checkpoint in de oogstplanning. Afgezien van weersnelheden, kunnen boeren en wijnmakers beginnen te schatten wanneer ze gedeeltelijk moeten oogsten wanneer Veraison begint. Gewas laten vallen of dunner worden vindt ook rond deze tijd plaats, waarin onrijpe of imperfecte druivenboden uit de wijnstok worden geplukt om de resterende trossen zoveel mogelijk voedingsstoffen uit de plant te laten hebben voor de beste kwaliteit druiven.
Rijping
Terwijl individuele bessen op hun cluster rijpen, gebeuren er een heleboel chemische veranderingen onder de huid. Herinner je je fotosynthese uit de biologie van de 5e klas? (Het is het proces waarbij planten zonlicht, water en CO2 gebruiken om zuurstof en energie te creëren, voor het geval het een tijdje geleden is.) Graps groeien en ontwikkelen zich in deze fase, transformerend van kleine, scherpe, tannin -bommen naar de variëteiten die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen die we kennen, het kennen en liefde. Aroma's ontwikkelen zich, bessen groeien en hun huiden blijven verdiepen in hun tint, en tannines verzachten. Zuren nemen af en de suikers nemen toe totdat die perfecte balans is bereikt en het is tijd voor druiven om te worden geplukt.
De laatste fase in het druiventingsproces moet mijn favoriet zijn: oogst - Wanneer druiven uit de wijnstok worden geplukt en het meer formele wijnbereidingsproces begint! Op het noordelijk halfrond gebeurt dit tussen eind augustus en oktober, en op het zuidelijk halfrond tussen februari en april. De "juiste" tijd om te oogsten hangt af van het weer van het seizoen, de druivenvariëteit in kwestie, het Brix -niveau (een meting van het suikergehalte van druiven) en een Winemaker's Style.
Lees meer over het groeien van de wijn
Landbouw kan een tol eisen van het milieu, maar er zijn zoveel manieren waarop telers en wijnmakers teruggeven om de voedingsstoffen van de bodem te regenereren en ervoor te zorgen dat de wijnindustrie steeds duurzamer blijft werken. Wil je meer leren? Bekijk de gratis Duurzame winegrowing ambassadeurcursus via het California Wine Institute. Het is een geweldige manier om vertrouwd te raken met wat sommige wijnhuizen hebben toegezegd om hun impact op het milieu te beperken.
De druivengroei en het wijnmaken zijn millennia-lange tradities geweest en elk jaar leren we meer over hoe we het beste sap kunnen krijgen, en hoe we de wijngaarden moeten regenereren en terug kunnen geven aan de aarde. Voor je eigen Earth Day -viering dit jaar, breng een glas op voor het groeiproces, de magie die elk voorjaar (of val) bestaat als deze planten weer tot leven komen, en hoe telers en wijnmakers over de hele wereld de wereldwijde Earth Day van dit jaar eren thema en investeren in onze planeet.