Deze site biedt beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden je aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Winkelwagen 0

Er zijn geen producten meer te koop

Products
Koppel met
Subtotaal Vrij
Cart buttons
Verzending, belastingen en kortingscodes worden berekend bij het afrekenen

Uw winkelwagen is leeg

Vier internationale Pošip -dag: breng op de oesters!

Celebrate International Pošip Day: Bring on the Oysters!

21 mei markeert de tweede jaarlijkse internationale Pošip -dag, een dag gekozen om deze boeiende witte wijndruif te benadrukken, inheems voor Kroatië. Omdat het voor de meeste mensen relatief onbekend is - heel erg een niche -wijn buiten Kroatië - is PoŠ een vakantie waardig die bedoeld is om een ​​bredere erkenning van deze druif te verspreiden.

Deze vakantie is gemaakt door de Kroatische Wine Alliance, een publiek-private samenwerking onder leiding van de VS gevestigd Kroatische Premium Wine Imports, Inc.en inclusief organisaties over de hele wereld verenigd in het vergroten van het bewustzijn van premium Kroatische wijnen, inclusief de Wijnen van Kroatië, Association binnen de Kroatische Kamer van Koophandel, Vino Dalmacije, Association of Winemakers in Dalmatia, Kroatische nationale toeristenraad, en veel importeurs en distributeurs in de VS, Canada, Australië en Europa, evenals Kroatische wijnhuizen.

Voor degenen die niet bekend zijn met Pošip, lees verder voor geschiedenis- en achtergrondinformatie, zodat u de witte wijnen van deze inheemse druif beter kunt vieren en waarderen.

Wanneer moet u pošip drinken

Hier zijn New England, mensen houden van hun zeevruchten en Kroatische witte wijn gemaakt van de inheemse Pošip Bijeli -druiven (meer algemeen bekend als Simply Pošip) maakt een uitstekende combinatie met alles van oesters en Haddock tot garnalen en krab. Pošip wordt voornamelijk geproduceerd in de Dalmatische regio van Kroatië, waar zeevruchten prominent aanwezig zijn, en onze vrienden bij Kroatische premium wijnimport kunnen persoonlijk getuigen van hoe goed het combineert met een verscheidenheid aan zeevruchten.

Oorsprong van Pošip

De Pošip -druif is waarschijnlijk afkomstig van het Kroatische eiland Korčula, dat zijn naam ontleent aan een oude Griekse kolonie genaamd Melaina Korkyra (Black Corfu). Terzijde, er wordt ook beweerd dat Korčula de geboorteplaats van Marco Polo was. De oorsprong van de term pošip is een beetje dubbelzinnig, met twee hoofdtheorieën. De eerste is gebaseerd op de langwerpige vorm van de druiven, terwijl de andere theorie is dat de druiven ooit dicht bij granaatappelbomen groeiden, bekend als Šipak.

Hoewel sommigen geloofden dat Pošip door oude Grieken naar Korčula werd gebracht, heeft DNA -analyse aangetoond dat Pošip werd geboren uit twee andere druiven, Bratkovina Bijela en Zlatarska Bistrica, beide waarvan bekend is dat ze inheems zijn aan Korčula. Het is dus duidelijk dat Pošip op Korčula moest zijn geboren en niet door de Grieken of andere reizigers werd getransporteerd.

Lange tijd bleef Pošip relatief onbekend en werd niet opzettelijk geteeld in de wijngaarden op Korčula. In de vroege jaren 1880 vond een Korčula -boer, Marin Tomašić (bijgenaamd Caparin), uit het dorp Smokvica, een wilde grapevine die in het bos groeide, een die zich had verzet tegen de schade van Phylloxera. Marin was geïntrigeerd en plantte er een deel van in zijn eigen wijngaard en werd uiteindelijk verliefd op de druif, die Pošip was. Hij deelde zijn vondst met anderen, die het ook plantten en Pošip over het eiland verspreiden.

Recente geschiedenis van de pošip -druif

In 1967 werd Korčula een wettelijk beschermde appellatie, waardoor Pošip de eerste Kroatische witte wijn werd die deel uitmaakte van een dergelijke appellatie. Pošip verspreidde zich uiteindelijk over de Dalmatische regio en werd een van de meest populaire witte druiven in deze regio. In 2020 was het de negende meest geplante druif in Kroatië en je kunt Pošip -wijnen vinden op de meeste Dalmatische restaurantwijnlijsten.

Pošip is een vroege rijpende druif, veelzijdig en expressief voor zijn terroir. Je kunt een breed scala aan uitdrukkingen vinden, waaronder stilstaande wijnen, sprankelende wijnen en dessertwijnen. Sommige Pošip -wijnen zijn alleen verouderd in roestvrij staal, terwijl anderen wat eiken ontvangen rijpen. Elke wijnmakerij geeft zijn eigen draai aan deze inheemse druif en dat maakt deze wijnen nog interessanter.

Over het algemeen kunnen Pošip-wijnen variëren van middelgrote tot volle body, met het bezit van smaken van citrus tot tropisch fruit en hebben ze vaak een nieuwe zuurgraad. Ze zijn vaak aromatisch en kunnen ook minerale tonen hebben, een voorproefje van amandelen, en kunnen zelfs een hoog alcoholgehalte hebben, meer dan 14% ABV. Veel zal afhangen van het terroir van de wijngaard en de wijnstijl, wat betekent dat je een Pošip -wijn moet kunnen vinden die geschikt is voor je persoonlijke voorkeuren.

Het is absoluut een fijne combinatie met zeevruchten, van schelpdieren tot gegrilde witte vis, hoewel het ook zou werken met lichte kip en soortgelijke gerechten. Of geniet er gewoon van op zichzelf, terwijl je buiten zit op een mooie zomerdag. Deel het met familie en vrienden, waardoor ze worden blootgesteld aan een meer unieke wijn.

Koop een fles pošip en geniet van zijn geneugten.

Auteur

Richard Auffrey is een freelance schrijver uit Massachusetts met een passie voor alle dingen eten en drinken. Hij heeft geschreven De gepassioneerde fijnproevers Blog voor 15 jaar, dat nu meer dan 5.000 artikelen omvat. Zijn werk is in de loop der jaren ook in een aantal kranten en tijdschriften verschenen, waaronder de Sampan, een Chinese/Engelse krant. Hij is een gecertificeerde sake -professional, een gecertificeerde Spaanse wijneducatie, een gecertificeerde wijnlocatiespecialist en een Cavaleiro in de Confraria do Vinho do Porto. Richard is naar tal van wijnregio's over de hele wereld gereisd, van Argentinië tot Chili en Portugal, en is momenteel op een ontdekkingsreis in Kroatië om meer te leren over meer Kroatische wijnen geïmporteerd door Kroatische Premium Wine Imports, Inc.