Deze site biedt beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden je aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Winkelwagen 0

Er zijn geen producten meer te koop

Subtotaal Vrij
Verzending, belastingen en kortingscodes worden berekend bij het afrekenen

Uw winkelwagen is leeg

Kroatische wijnen 101: regio's en beste Kroatische wijn

Croatia wine by the beach

Kroatië, bekend om zijn prachtige maritieme steden en robuuste, rotsachtige Mountain Nature Parks, is de thuisbasis van vier grote wijnregio's en honderden variëteiten. Kan het niet voorstellen? Kroatië bevindt zich op het kruispunt van Midden- en Zuidoost -Europa op de Adriatische Zee. Het grenst aan Slovenië, Hongarije, Servië, Montenegro en Bosnië naar het zuiden en deelt vervolgens een maritieme grens met Italië. De stad Dubrovnik, Kroatië, was de belangrijkste filmlocatie voor King's Landing - een fictieve stad in de Game of Thrones -televisieserie die de thuisbasis is van de ijzeren troon en Rood Houden.

Wijnregio's van Kroatië

Nu we goed zijn getransporteerd naar dit magische land, laten we het hebben over de wijnregio's. Er zijn vier grote wijnregio's van Kroatië:

  • Dalmatië

  • Istria en Kvarner

  • Kroatische hooglanden

  • Slavonia en Donau

Elke regio produceert een mix van blanken en rood - we komen op elk van die hieronder. En hoewel Kroatië de top 20 landen niet kraakt in termen van wijnproductie, komt het rond #22 met bijna 170 miljoen liter geproduceerd per jaar (Bron: Wine Folly, 2015). Ter vergelijking produceerde Italië in 2015 bijna 5 miljard liter (1,3 miljoen gallons). In elk geval is dat heel veel wijn.

Kroatië wijninfographic

Dalmatië

Kroatische wijn uit Dalmatië is heel verschillend dankzij het unieke klimaat en het terrein van de regio. De meest opvallende witte wijnen volgens onze vrienden bij Kroatische premium wijn Zijn Pošip en Dubrovačka Malvazija. Pošip, afkomstig van het eiland Korcula, wordt nu geplant in Dalmatië. Pošip combineert in zijn verse, citrusachtige glorie goed met de heerlijke kustkeuken van Dalmatië-denk aan oesters, octopus, zeevruchtenrisotto, met zout gemarineerde ansjovis of groene taglatorel met garnalen. Dubrovačka Malvazija, anders dan de Istrische Malvazija, combineert goed met soortgelijke voedingsmiddelen dankzij de frisse smaak en mineraliteit.

De rood in Dalmatië zijn Babić, Plavac Malien Zinfandel. Babić wordt meestal geteeld in het noordelijke deel van Dalmatië, terwijl Plavac Mali en Zinfandel beide worden geteeld in Zuid -Dalmatië en de eilanden. De zinfandel van Californië honen op Zinfandel, is genetisch dezelfde plant als Primitivo in Puglia (Zuid -Italië) en Crljenak Kastelanksi in Kroatië, waardoor Kroatië zijn oorsprong is.

Plavac Mali is een inheemse Rood Variatie, waarbij Zinfandel een van de ouders is. Het is het meest geplant Rood Druivenvariëteit in Kroatië en de bekendste appellaties omvatten Dingač, Postup en Mili op het schiereiland Pelješac, Komarna in Neretva County, Ivan Dolac op het eiland Hvar en Murvica op het eiland Brač. "Dit zijn extreme posities met steile hellingen waar de druiven drievoudige insolatie ontvangen-rechtstreeks van de zon, reflectie van de zee en van de steenachtige grond," zei Siniša Lasan, een drievoudig Kroatische nationale sommelier-kampioen, wijnrechter voor Decanter, en een kop sommelier voor Rixos Libertas Hotel In Dubrovnik.

“Bijgevolg bouwen Plavac Mali-druiven veel suiker op, wat resulteert in zeer rijke en volle wijnen. Typische tonen van Plavac Mali omvatten zeer rijpe, jammy gedroogd fruit zoals zure kersen, pruimen, pruimen, rozijnen, vijgen en carob met een terroir aangedreven aanraking van mediterrane kruiden. Het wordt vaak verouderd in eiken vaten, die aroma's van vanille bijdragen, zoete kruiden zoals kaneel en kruidnagel, cacao en mokka. Oude Plavac Mali toont aroma's van leer, tabak en heeft een hartige kwaliteit met een aanhoudende nasmaak. Het is een vetgedrukte Rood Wijn met een sterke looierstructuur en verwarmende alcoholsensatie. Het kan het beste genieten bij 16 ° -18 ° C met Rood vlees en herten. "

Istria en Kvarner

Voor het geval u een reis Voor Kroatië zou de volgende op uw roadtrip de noordwestelijke regio van Istria moeten zijn. Istria staat bekend om blanken zoals Istarska Malvazija en žlahtina, dan rood zoals Teran en Sansigot. Voor eten schijnt de truffel helder in Istria en verwacht, net als de zuidelijke regio van Dalmatië, veel zeevruchtengerechten en luchtgeharte ham (PrŠUT), zoete fritule (donutballen) en hartige vleesgerechten. Breng wat tijd door in deze regio en je kunt het gevoel krijgen dat je eigenlijk in het naburige Italië bent. In de afgelopen paar honderd jaar wisselde Istria in feite regelmatig van heersers-het maakte deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse rijk voordat het deel uitmaakte van Italië tussen de twee wereldoorlogen, waarna het werd teruggebracht naar zijn Slavische familie. Desalniettemin worden zowel de Italiaanse als de Kroatische talen met tussenpozen gesproken in stadsvierkanten.

"De meest bekende blanke in deze regio, Istarska Malvazija, is een lichte en frisse witte wijn die het best gekoeld is en geserveerd met zeevruchten," zei Mirena Bagur, mede-oprichter van Kroatische premium wijnimporten. “Voor rood uit Istria denkt je altijd als eerste van een teran. Het is relatief licht Rood Dat kan fris en kruidig ​​zijn, vooral als ze worden gekweekt in de kustwijngaarden, of medium-body en brutaler, als het op hogere hoogtes in het binnenland wordt. Zowel Malvazija als Teran passen goed bij vlees en pasta's, vooral met truffels uit dit gebied. ”

Istria Winery in Kroatië

Kroatische hooglanden

De volgende op onze grote tournee door Kroatië zijn de Kroatische hooglanden in het noordelijke deel van het land. Deze wijnregio heeft een droog, licht en levendig wit genaamd Pušipel. Het heeft kruidennoten en geelgroene tint. Voor voedsel suggereren onze experts van de Kroatische premium wijn pušipel combineren met vis, wit vlees, risotto en pasta met sauzen op basis van lichte kaas.

De meest voorkomende rode tonen van de Kroatische hooglanden zijn Pinot Noir en Portugizec. "Er zijn verschillende Amerikaanse voedingsmiddelen die combineren met Kroatische hooglandrood zoals Cajun en Creoolse keukens - gerechten zoals jambalaya, garnalen en grutten en gumbo," zei Lauren Mowery, de bijdragende reiseditor voor Wine Enthusiast Magazine. 'Het vlezige Rood fruit, hints van kruiden en aanraking van zwarte peper in een Rood Zoals Blauer Portugieser kan bestand zijn tegen de rijkdom en hartige kruidensmaken van deze gerechten, terwijl hij een vegen frisheid op de afwerking leent. ” Mowery, @ChasingtheVine op Instagram, heeft de wijnregio's van Kroatië verkend van boven naar beneden.

Slavonia en Donau

De laatste Kroatische wijnregio op onze reis in het hele land is Slavonië en Donau - gelegen in het noordoostelijke deel van Kroatië. In tegenstelling tot de kustgebieden van Istria en Dalmatië, dit regio wordt gekenmerkt door koel continentaal weer en golvende heuvels, uitgestrekte vlaktes en vruchtbare rivierbekkens.

Een van de unieke blanken die uit dit deel van de wereld komt, is Graševina-een droge, stro-gele wijn met zijn grasrijk aroma en heldere zuurgraad. "Deze variëteit wordt vaker gevonden onder zijn Oostenrijkse naam, Welschriesling," zei Dr. Matthew Horkey, mede-oprichter van exotische wijnreizen en co-auteur van Cracking Kroatische wijn: een bezoekersvriendelijke gids. Hij voegt eraan toe: "Graševina is een werkpaard druiven die alles produceert, van sprankelende, drogen tot zoete wijnen."

De bovenste rood in deze regio zijn gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Syrah. Er zijn een aantal mooie rood gemaakt van Frankovka (Blaufränkisch), Zweigelt en Pinot Noir ook. De Reds zijn meestal pluche en fruitig. Dankzij het echte continentale klimaat en het lange rijpingseizoen blijven de alcoholniveaus bescheiden.