Of u nu een beginner of kenner bent, we hebben een eenvoudige gids om meer te leren over rosé en hoe u de juiste fles voor u kunt kiezen.
Rosé is niet zo populair als Rood of witte wijn maar deelt eigenschappen met beide. Rosé is veelzijdig en gemakkelijk te drinken, maar kan ook contemplatief zijn. Met een breed scala aan stijlen is rosé een interessante categorie om te verkennen. Meer leren is een gemakkelijke manier om variatie aan uw wijnrotatie toe te voegen en uw kelder aan te vullen. Rosé is een van die wijnstijlen die elke wijnliefhebber zou moeten weten.
Omarm rosé perfectie met Pivot
Ervaar de vreugde van roséwijnen op hun piek frisheid met Coravin'S Pivot conserveringssysteem, het behouden van de levendige smaken tot 4 weken.
Ontgrendel de Timeless Schoonheid van rosé
Bewaar en geniet van de delicate smaken van je favoriete roséwijnen voor maanden of zelfs jaren met Coravin'S Timeless conserveringssysteem.
Bewaar de bubbels, geniet van de rosé
Geniet van het bruisende vreugde van rosé mousserende wijnen met Coravin'S Sparkling conserveringssysteem, voor maximaal 4 weken blijvende bruisen en smaak.
Oorsprong van roséwijn
Roséwijn is oud. Het wordt al duizenden jaren geproduceerd en is waarschijnlijk een van de eerste ontwikkelde stijlen. In de begindagen hebben druiventelers zonder onderscheid geoogst en verpletterd Rood en witte druiven, en ze zouden ze samen vinificeren. Het resultaat was waarschijnlijk een roze wijn.
Sommige van de meest populaire Rood Wijnen van vandaag hadden vandaag de dag als donkere rosé kunnen worden beschouwd. Bordeaux -wijn was bijvoorbeeld (en is nog steeds) CLARET genoemd vanwege zijn bleke kleur.
Hoewel we niet veel weten over de oorsprong van rosé als een stijl, weten we dat het dat vóór zwaar wordt geëxtraheerd Rood Wijnen.
Wat geeft Rosé zijn kleur?
Rood Druiven zijn de gemene deler in alle roséwijnen. Het donkere fruit heeft in water oplosbare pigmenten die het druivensap aantasten zodra je de druiven verplettert. Je krijgt een donkere kleur als je ze langdurig steil of macereert. De meeste roséwijnen worden geproduceerd met de maceratie -methode.
Wat is de Saignée -methode?
In tegenstelling tot roséwijn gemaakt door maceratie, is Saignée Rosé een bijproduct van Rood Wijnproductie. Om geconcentreerd te worden Rood Wijnen, producenten kunnen ervoor kiezen om de verhouding tussen druivenschillen en druivensap te verminderen, waardoor een deel van de vloeistof uitbloedt. Dat weggegooide roze sap kan worden gebotteld als rosé. Lees meer over wat de wijn zijn kleur geeft hier.
Wat maakt een goede rosé -wijn?
Er zijn geen goede of slechte wijnen, alleen wijnen voor verschillende gelegenheden. Goedkope rosé kan charmant zijn, maar zelden zo complex op de neus als fijnere rosé. Wat rosé goed maakt, is de ijver in de wijngaard en kelder. Rosé mag niet worden geoxideerd of onevenwichtig. Een goede rosé is dus een rosé gemaakt met kwaliteit in gedachten.
Rosé's persoonlijkheid, smaak en complexiteit draaien er vaak rond Rood en zwarte fruitaroma's, soms vermengd met hints van bloemen, kruiden of kruiden. In de mond moet Rosé altijd verfrissend scherp zijn. De zoetheid ervan kan echter variëren van bot droog tot weelderig zoet.
Stijlen van roséwijn
Roséwijnen variëren in kleur en complexiteit, die vaak hun terroir en de bedoelingen van de wijnmaker weerspiegelen. Er zijn echter verschillende roséstijlen en ze zijn allemaal het verkennen waard.
Droge rosé
Droge rosé is enorm populair vanwege zijn veelzijdigheid aan tafel. Het biedt dezelfde dorst-spraaken zuurgraad in droge witte wijn, maar extra aromaten die doen denken aan Rood wijn. Droge rosé bevat slechts 0-3 gram suiker per nest, en enkele van de meest gewilde roséwijnen vallen in deze categorie.
Zoete en semi-zoete rosé
Zoete en semi-zoete wijnen, met slechts 3-5 gram en tot 12-15 gram suiker per nest, hebben de top. De zoetheid maakt wijn aanspreekbaarder, vooral voor diegenen die net begonnen zijn in de wijnwereld.
Semi-zoete rosés, zoals de Californische witte Zinfandel, de Franse rosé d'Anjou en de alomtegenwoordige roze Moscato, behoren vandaag tot de best verkochte roséwijnen.
Vonken rosé
Sparkling Rosé is een trendy stijl, omdat het de beste van twee categorieën, rosé en mousserende wijn heeft. Sparkling Rosé varieert afhankelijk van de bron, maar is ook verkrijgbaar op verschillende zoetheidsniveaus. Interessant is dat sprankelende rosé -productie het vermengen van het vermenging van Rood en witte wijnen - dit resulteert in ongelooflijk uitgebalanceerde wijnen.
Versterkte rosé
Versterkte rosé is misschien niet zo gebruikelijk als andere rosécategorieën, maar het vertegenwoordigt enkele van de beste wijnen voor bepaalde stijlen, zoals Port. Poortproducenten, achter de beroemde Portugese versterkte wijn die bekend staat om zijn hoge alcoholkracht en weelderige zoetheid, experimenteerden al in 2008 met rosé-versies. Deze wijnen zijn buitengewone dranken na het eten.
Ontgrendel het perfecte Wijnbewaarsysteem Voor je favoriete fles rosé
Ervaar het innovatieve systeem dat nog steeds en sprankelende wijnen behoudt, waardoor ongeëvenaarde frisheid weken, maanden of zelfs jaren na het bemonsteren van de fles.
Winkel nu, Ontgrendel het perfecte Wijnbewaarsysteem Voor je favoriete fles rosé
De beste roséwijnen om te proberen
Roséwijnen variëren in kleur, aromatische complexiteit en zoetheid, maar ze zijn allemaal het proberen waard. Elke wijnregio wereldwijd produceert wat rosé, dus de alternatieven zijn onbeperkt. Dat gezegd hebbende, hier zijn drie roséwijnen om je in de complexe categorie te laten beginnen.
Rosé de Provence
Misschien wel de beroemdste rosé ter wereld, Rosé de Provence, heeft wortels die teruggaan naar de oude Grieken - het is het hoogtepunt van droge rosé. Wijnliefhebbers beschrijven deze wijnen vaak als verfrissend en mineraal, met Rood Fruitaroma's en hints van het koken van kruiden.
De druiven die worden gebruikt om deze wijnen te laten variëren, maar Grenache, Syrah, Mourvedre en Cinsault zijn typisch. U zult de meeste van deze wijnen vinden als Côtes de Provence AOC.
Witte zinfandel
Een uitstekende instaprosé met een onderliggende zoetheid. Deze Californische specialiteit is gemakkelijk te drinken en is populair geworden bij onervaren wijnliefhebbers. Producenten maken de beste witte Zinfandel met oude wijnstokken. Deze wijnen zijn echter niet gemaakt met een witte variëteit, ondanks hun naam, maar met Rood druiven - enkele van de rijkste en meest geconcentreerde ter wereld.
Rosé champagne
Sparkling Wijn kan van een reünie een feest maken. En hoewel alle mousserende wijn feestelijk is, is de meest exclusieve roze. Sommige van de zeldzaamste en duurste sprankelende wijnen zijn roséwijnen, en een van de meest exclusieve, vind je champagne rosé. Gemaakt met een combinatie van Chardonnay, Meunier en Pinot Noir of exclusief gemaakt met Rood Druiven, Rosé Champagne is de ultieme luxe.
Budgetvriendelijke alternatieven zijn Spaanse Cava Rosado en Italiaanse Prosecco Rosé.
Dit zijn de meest voorkomende vragen over rosé.
Wat is de calorie -inhoud?
Rosé komt in alle zoetheidsniveaus, dus het suikergehalte is varieert. Droge rosé met maximaal 3 gram suiker per liter is gelijk aan 1,8 calorieën per portie (5oz). Semi-zoete rosé met suiker tot 12 gram per liter kan tot 7,2 calorieën per portie bijdragen. Regelachtig zoete rosé, zoals Rosé Port, met maar liefst 100 gram restsuiker, is gelijk aan maximaal 60 calorieën per portie.
Moet rosé worden gekoeld?
Rosé wordt het best genoten gekoeld bij temperaturen zo laag als koelkastemperatuur (4 ° C - 39,2 ° F) en tot 10 ° C -50 ° F. Bewaar de open fles bij het serveren van rosé in een ijsemmer en behandel deze op dezelfde manier als u witte wijn zou behandelen. Lees meer over de ideale portematoren van wijn hier.
Wat te combineren met rosé?
Rosé is een fantastische dinerpartner. Droge en frisse stijlen zijn heerlijk in combinatie met zeevruchten, van oesters en mosselen gekookt in wijn tot schaaldieren. Gerechten op basis van groenten en lichte hapjes zijn ook compatibel met droge rosé.
Zoetere roséwijnen kunnen gedurfde combinaties aanpakken, zoals plakkerige varkensribben en geglazuurde kippenvleugels. Zoetzure sauzen en semi-zoete recepten zijn compatibel met zoete rosé.
Het belangrijkste is dat rosé heerlijk is als een apéritief, vooral wanneer het gekoeld wordt geserveerd. Rosé is de perfecte wijn aan het zwembad; Je kunt het succesvol combineren met een breed scala aan vingervoedsel en gefrituurde hapklare voorgerechten.
Kun je rosé verouderen?
Oude roséwijnen zijn zeldzaam, omdat de stijl zich leent voor onmiddellijke consumptie. Sommige van de beste voorbeelden van de categorie besteden echter tijd in eiken vaten, waar ze complexiteit krijgen. Indien op de juiste manier opgeslagen, kan men maanden of een paar jaar genieten van een fles rosé.
Vergeet niet dat producenten de meeste van hun roséwijnen in heldere flessen bottelen, die vatbaar zijn voor UV -lichtschade. Houd je rosécollectie dus op een vage verlichte plek. Om één glas tegelijk te genieten van uw wijncollectie, verkennen Coravin'S Wijnbehoudsystemen.
Roos; de meest veelzijdige wijnstijl van allemaal
Rosé is de perfecte zomerwijn en heeft een uitstekende compatibiliteit aan tafel. Bovendien stelt de categorie zelden teleur - de kwaliteit is overal ongelooflijk hoog! Rosé is geen bijzaak, maar een stijl om u te helpen bij het navigeren van complex Voedselparen. Het is ook heerlijk op zichzelf.
Ongetwijfeld is het hebben van een paar roséflessen in je kelder of koelkast een goed idee. Om het meeste uit je roze collectie te halen, leer je meer over Coravin'S wijn-voor-de-glazen systemen. Zie wat Andere wijnliefhebbers zeggen over hen!
Sluit je aan bij de Club Coravin en lees meer over wijn door onze te verkennen Community Page.