Wanneer Coravin Oprichter Greg Lambrecht de originele Coravin systeem meer dan tien jaar geleden introduceerde, had hij nooit verwacht dat zijn ingenieuze wijnconserveringsapparaat zou uitgroeien tot dé oplossing in de industrie voor het conserveren van wijn. voor het authentificeren van antieke wijnen.
Weinig verhalen in de wijnwereld zijn zo boeiend als de ontdekking van een lang verloren gewaande voorraad 19e-eeuwse flessen verborgen onder de kapel van Kasteel Becov in Tsjechië. Gewapend met een Coravin in de hand proefde Greg voorzichtig 14 flessen van de in totaal 133 flessen die meer dan een eeuw onaangeroerd hadden gelegen.
Onder de opvallende flessen bevonden zich een 1899 Corton Rouge van een producent die niet meer bestaat. die Greg prees als "perfect," en een sublieme Château d'Yquem uit 1896. Verbazingwekkend genoeg waren deze wijnen tijdens hun lange sluimering in perfecte staat gebleven.
Het is een bewijs van de kracht van de Coravineen apparaat dat aanvankelijk sceptisch werd ontvangen toen het meer dan tien jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd. Sindsdien is de Coravin een onmisbaar instrument geworden voor wijnprofessionals en wijnliefhebbers, niet alleen om zeldzame en waardevolle flessen te proeven, maar ook om fraude tegen te gaan.
"Fraude verwijst normaal gesproken naar het verkopen van een wijn die eigenlijk niet die wijn is. Er is geen enkel gepubliceerd rapport van Coravin gebruikt bij dit soort wijnfraude, voornamelijk omdat Coravin één manier is - het neemt alleen wijn weg en kan geen wijn terugbrengen...Het is [voor mij] heel belangrijk geweest dat Coravin het niet gebruikt kan worden voor fraude; het diefstalgedeelte is een realiteit, maar ik heb er nooit andere voorbeelden van gezien, dus gelukkig is het een relatief klein risico."
De ontdekking van het Becov Castle is slechts één voorbeeld van hoe de Coravin is gebruikt om historische wijnen te authenticeren. Veilinghuizen zoals Hart Davis Hart in de Verenigde Staten en Zachys in Hong Kong hebben het apparaat ook omarmd om de legitimiteit van zeldzame flessen te verifiëren voordat ze onder de hamer gaan.
Maar de CoravinMaar daar houdt het nut niet op. Wijnproducenten zelf, waaronder het gerenommeerde Château Margaux, zijn het apparaat gaan gebruiken om flessen op kurk te controleren voordat ze naar belangrijke evenementen worden gestuurd.
"Château Margaux is ermee begonnen en andere producenten zijn gevolgd... het is een gebruik van Coravin dat ik niet had verwacht"
Met tools zoals de Coravin die we tot onze beschikking hebben, kunnen we deze vloeibare tijdcapsules blijven blootleggen en bewaren voor toekomstige generaties.