Hoewel veel blanke wijnen het hele jaar door beroep hebben, valt de aantrekkingskracht van een lichaamsverwarming niet te ontkennen Rood op een koude winternacht. Hoewel niet vereist, kunnen winterrood het best gepaard gaan met een brullende open haard en gezellige sokken.
Als het gaat om rassen, kent iedereen de gebruikelijke verdachten zoals Bordeaux, Barolo en Rioja, maar dat zijn niet de enige winterrood die we aanbevelen. De wijnwereld is een enorme ruimte gevuld met honderden variëteiten die vergelijkbare plezierpunten raken met diepe kleur en donkere fruitsmaken met hints van rook en aardigheid. Dus, zonder verder oponthoud, zijn hier onze keuzes voor de beste winterwijnen - sommige bekend, sommige niet.
1. Sagrantino uit Umbrië
De vierde van de Italiaanse vierde van de provincie, Umbrië, is een land omgeven visie op grasachtige groene heuvels bezaaid met olijfbomen en middeleeuwse dorpen. Niet in tegenstelling tot Toscane, divergeert het op een paar belangrijke manieren-namelijk het beschikt over minder toeristen, een grens in met sneeuw bedekte bergen en een druif die bijna uitgestorven is. Sagrantino werd gelukkig in de jaren zeventig van de rand gered door lokale wijnhuizen, met name Adanti en Arnaldo Caprai.
De Rood Druiven, rijk aan polyfenolen en tannines, heeft een robuuste allure die jaren duurt om zacht te worden. Zelfs dan vervaagt zijn handelsmerk grofheid nooit echt. Het is geen gemakkelijke wijn om van te houden, vooral als je gedeeltelijk bent voor de pluche, perfecte Cabernet Sauvignons van Napa Valley. Maar in handen van een getalenteerde wijnmaker brengt Sagrantino mondcoating tannines, diep zwart en blauw fruit en monumentale structuur. Zoek naar een oudere vintage en laat het minimaal 1 uur decanteren. Kies voor het paren een gerecht met vet en umami - ingrediënten zoals kruidige worstjes, wilde champignons en oude kaas zullen goed samenkomen.
2. Shiraz (Syrah)
Om eventuele verwarring aan de poort aan te pakken, zijn Shiraz en Syrah dezelfde druif, maar de naam "Shiraz" werd door Australische wijnmakers overgenomen om hun unieke stijl van Syrah te onderscheiden. Dus, zoals je misschien hebt vastgesteld, suggereren we hier een Australische shiraz voor je diepe winter drinken-maanden die vragen om iets stevigs en boozy (~ 14-15% ABV).
Met primaire fruitsmaken van bosbessen en zwarte pruimen, vertoont deze volle wijn ook vaak ondertoon melkchocolade en tabak. Dit is er nog een Rood Dat wordt het best gedecanteerd gedecanteerd gedurende 1 uur en vervolgens gecombineerd met gerechten vol smaak (bijv. Gyros, Aziatisch 5-kruiden varkensvlees of Indian Tandoori-vlees).
3. Mourvèdre van Bandol
Een snelle Google -zoekopdracht naar Bandol, Frankrijk, zal u prachtige afbeeldingen van turquoise water, zandstranden en kustdorpen presenteren. Verborgen voor de kustlijn van dit idyllische zonovergoten Dreamscape zijn wijngaarden die wijnen produceren uit de Mourvèdre-druif die verrassend genoeg passender zijn voor de winter.
De relatieve onduidelijkheid van deze volle, rustieke wijn is misschien omdat de regio elk seizoen kleine hoeveelheden produceert. Kenmerken omvatten fruit zoals bosbessen, bramen en pruim, met ondertonen van zwarte peper, roos en rook. Het is belangrijk om te weten dat Mourvèdre agressief in zijn jeugd kan tannic zijn, maar naarmate het ouder wordt, evolueert het naar broeierige, mysterieuze wijnen die een paar uur bij de open haard je tijd zou moeten geven om te verkennen. Combineer deze met vleesgerechten zoals korte ribben, varkensschouder en BBQ, of vegetarische gerechten met linzen, wilde rijst en shitake of portobello -champignons.
4. Sangiovese
De volgende is een wijn die je waarschijnlijk eerder hebt gezien. Sangiovese heeft zowel hoge zuurgraad als hoge tannine, maar de aardse en rustieke smaken passen goed bij veel geruststellende wintermaaltijden - zowel vlezig als vegetarisch. We raden aan om de tijd te nemen om deze winterwijn echt te snuffelen, omdat bekend is dat de druif zijn genetica transformeert op basis van zijn omgeving. Afhankelijk van welke regio uw wijn is, zou u wat scherpe kers moeten vinden, Rood Plum, aardbei of zelfs fig. Andere smaken die door de neus kunnen komen, zijn geroosterde peper, tomaat, Italiaanse kruiden zoals oregano en tijm, of potpourri.
Als je mond niet al water gaf met al die mogelijkheden, is de Italiaanse Sangiovese het beste gekoppeld aan verwarmende maaltijden zoals geroosterde groenten, pizza, tomatensaus-gedoe pastagerechten en harde kazen.
5. Tannat uit Madiran
Als laatste op onze lijst is nog een minder bekende wijn: Tannat. Afkomstig uit Madiran, een klein dorp in het zuidwesten van Frankrijk, zijn de Tannat -wijnen die je vandaag in je plaatselijke winkel vindt, eigenlijk uit Zuid -Amerika - specifiek Uruguay. De naam zelf geeft een hint aan wat erin zit: een volle wijn met diepe inktkleur en een grote tannische structuur afkomstig van de dikke huiden van de druif.
Wanneer je Schenken Jezelf een glas, je proeft bosfruit, kruiden, cacao en vanille -smaken. Tannat's voedselcombinaties weerspiegelen enkele van de winter die hierboven eten-denk aan hoog eiwitten, vetrijk voedsel zoals rundvlees, worst, geroosterd lamsvlees, verouderde kaas, enzovoort.
Klaar om in uw fles te tikken? Wij ook. Om ervoor te zorgen dat u de perfecte bril hebt voor uw winterwijnen. Hier zijn enkele van onze topkeuzes van de Coravin Marktplaats.