Deze site biedt beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden je aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Winkelwagen 0

Er zijn geen producten meer te koop

Products
Koppel met
Subtotaal Vrij
Cart buttons
Verzending, belastingen en kortingscodes worden berekend bij het afrekenen

Uw winkelwagen is leeg

Winterrecept Series: Roast Turmeric Chicken Recept

Winter Recipe Series: Roast Turmeric Chicken Recipe

Zoek je een warm, troostend gerecht om aan je diner menu deze winter toe te voegen? Zoek niet verder dan dit recept voor geroosterde kurkuma kip. Vegetariërs, ga niet weg – we hebben een alternatief voor jullie.

Zowel de kip als de kikkererwten versies van dit recept bevatten helder gele kurkumapoeder, een geneeskrachtige specerij die je aan je voorraadkast moet toevoegen, vooral tijdens de koude wintermaanden. Kurkumapoeder komt van een wortel en is het meest gebruikelijk in de Indiase keuken. Het is de specerij die curry zijn kleur geeft en, op zichzelf, een aardse smaak aan gerechten toevoegt.

Voordelen van kurkuma

Kurkuma in zijn rauwe, wortelvorm heeft een bleke kleur, maar evolueert naar een diepe, vingerverven gouden kleur wanneer het gemalen is. Het meest actieve ingrediënt is curcumine die bekend staat om zijn antioxidante en ontstekingsremmende effecten. Een gezonde dosis kurkuma toevoegen aan je ochtend roerei, hartige overnight oats, en latte's, of middag rijstgerechten, soepen, en hummus kan wonderen doen voor het lichaam. Onderzoek suggereert dat curcumine kan helpen bij het beheer van ontstekingsaandoeningen, artritis, angst en hyperlipidemie (hoge cholesterol). Het kan ook helpen bij het beheer van door inspanning veroorzaakte ontsteking en spierpijn – wat het herstel bevordert.

Wijn pairing voor kurkuma kip

Indiase specerijen vormen doorgaans een uitdaging voor wijnen uit de westerse wereld, maar aangezien kurkuma meer aards dan pittig is, werkt een oude wereld Pinot Noir uit Bourgondië goed. Het zal minder fruitig en meer hartig zijn dan zijn Californische, Nieuw-Zeelandse of Australische tegenhangers. Hier zijn enkele producenten om naar te zoeken (die je niet failliet maken): Joseph Drouhin, Bouchard Père et Fils, en Louis Jadot. Je zult minstens één van deze namen in je lokale wijnwinkel vinden.

Recept voor geroosterde kurkuma kip

Nu is het tijd om te koken. Dit recept voor geroosterde kip is voor vier personen en kan gemakkelijk vegetarisch (ook veganistisch) worden gemaakt door de kip te vervangen door kikkererwten. Serveer zoals het is of op een bed van rijst.

Ingrediënten

  • 2 el kokosolie

  • 8 kipdijen, met huid, met bot (vegetarisch: twee blikken kikkererwten van 15 ounce)

  • 1 kleine ui, in blokjes

  • 4 teentjes knoflook, in blokjes

  • 2 grote wortelen

  • 1 el gemalen kurkuma

  • 2 tl gemalen koriander

  • 2 tl gemalen komijn

  • 1 tl gemalen gember

  • ½ tl cayennepeper, plus 1/4 tl voor het kruiden van kip/kikkererwten

  • ½ tl zeezout plus meer voor het kruiden

  • ¾ kop kippenbouillon (vegetarisch: groentebouillon)

  • ¼ kop verse platte peterselie, fijngehakt

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 425°F. Dep de kip droog (vegetarisch: spoel en laat de kikkererwten uitlekken). Kruid met zout en ¼ tl cayenne. Zet apart.

  2. Verhit kokosolie in een Dutch oven (of brede ovenbestendige koekenpan) op een fornuis op middelhoog vuur. Werk in batches, bak de kipdijen bruin, ongeveer 5 minuten per kant, en verplaats ze dan naar een bord (vegetarisch : kook de kikkererwten 5 minuten om de nootachtige smaak naar voren te brengen, en doe ze dan in een kom).

  3. Voeg in dezelfde pan op middelhoog vuur ui, knoflook, wortels, specerijen en ½ theelepel zout toe. Kook, af en toe roerend, totdat de ui en knoflook zacht zijn en de specerijen geurige aroma's verspreiden (ongeveer 5 minuten).

  4. Voeg de bouillon toe. Nestel de kippendijen in het mengsel, met de huid naar boven (vegetarisch: verdeel de kikkererwten gelijkmatig in de pan). Zet over in de oven en rooster 20 tot 25 minuten, of totdat de kip gaar is (vegetarisch: totdat de wortels zacht zijn).

  5. Verwijder uit de oven en verdeel over vier borden. Garneer met peterselie en serveer met een glas licht gekoelde Pinot Noir.

Voeg je dit toe aan je menu? Deel het met ons, @coravin.