Deze site biedt beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden je aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Winkelwagen 0

Er zijn geen producten meer te koop

Products
Koppel met
Subtotaal Vrij
Cart buttons
Verzending, belastingen en kortingscodes worden berekend bij het afrekenen

Uw winkelwagen is leeg

Wine of the Week: Soave

IMG-Soave

Als ik 'Italiaanse witte wijn' zeg, wat denk je ervan? Hoogstwaarschijnlijk Pinot Grigio. Of Soave. Een echte ster in de jaren 70 en 80 - vooral in de Verenigde Staten - Soave wordt nu beschreven als een neutrale of soms zelfs saaie of saaie wijn.

Soave is een interessante wijn, een geweldig alternatief voor Sauvignon Blanc of Chardonnay. De mineraliteit en de schoppende zuurgraad komen uit de bodem van Soave - een klein gebied in Noord -Italië gevormd uit heuvelkolom. De wijn is voornamelijk gemaakt van de Garganega -druif - de DOC -wetten die bepalen dat minimaal 70% van de wijn van Garganega moet zijn. Chardonnay, Trebbiano di Soave en Pinot Bianco kunnen de resterende 30%samenstellen.


Een beetje geschiedenis ...

De populariteit van de dag was te wijten aan agressieve marketing en massaproductie, wat de "standaardstatus" veroorzaakte die later tot zijn slechte rap leidde. De reden voor dit alles? Extreem hoge vraag, die de beslissing veroorzaakte om grapevines te planten buiten het oorspronkelijke heuvelachtige en vulkanische gebied. Deze buitengebieden waren niet zo geschikt voor de Garganega-druiven (basis voor de Soave) en gaven de wijn uiteindelijk een goedkope productreputatie van lage kwaliteit. Tegenwoordig blijft Soave een go-to wit in Italië, maar herwint nog steeds langzaam het hart van de consument elders.


Hoe kies je je soave?


De meesten zouden het erover eens zijn dat het belangrijk is om het onderscheid te maken tussen Soave Classico en gewone soave. De laatste - ook wel Soave Colli Scaligeri genoemd - wordt gekweekt buiten het oorspronkelijke hart, terwijl de druiven van de Soave Classico te vinden zijn in de heuvelkolom van de Soave -regio. Dus bij het kiezen van je Soave zou ons belangrijkste advies zijn om te zoeken naar het "Classico" -label op de fles, om te genieten van een wijn met meer persoonlijkheid en complexiteit dan de druiven die op de flatlands buiten de officiële zone zijn geplant.


Hoe geniet je van je soave?


“Soave is dat fallback blauwe pak in de kast. Het is de wijn waarop u kunt rekenen om met alles te combineren. " Dit is hoe Soave wordt gedefinieerd door Leonildo Pieropan, een van de meest geprezen producenten van Soave. Het is een lichte tot middelgrote wijn, vaak geassocieerd met amandel- en citroenachtige smaken. Afhankelijk van de leeftijd en de wijngaardplaats, kan Soave ook fruitige en intense smaken van honing of droge minerale tonen bieden. De structuur maakt het een zeer voedselvriendelijke wijn die vooral goed combineert met zeevruchten, groentegerechten of zelfs een mooie geroosterde kip. Probeer het met een garnalenrisotto of, eenvoudiger, een quiche, en ik garandeer dat dit een mooie match zal zijn! En natuurlijk kunt u ook op een meer traditionele manier genieten van Soave, door het te combineren met Italiaanse antipasti - kaas, ingelegde vlees en geroosterde groenten.


Hoewel Soave bekend staat als een droge witte wijn, kun je ook de zoetere kant verkennen, met een recioto, een zoete stijl van Soave met een langzame gisting, perfect als een dessertwijn. Probeer voor meer bubbels de Spumante, de sprankelende Soave -wijn.