Deze site biedt beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden je aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Winkelwagen 0

Er zijn geen producten meer te koop

Subtotaal Vrij
Verzending, belastingen en kortingscodes worden berekend bij het afrekenen

Uw winkelwagen is leeg

Wat is er zo speciaal aan Châteauneuf-Du-Pape?

Close up shot of rows of grape vines.

Middeleeuwse kastelen, het Franse platteland van de oevers van de Rhône-rivier, de exclusiviteit van zijn groeiende regio en de mysterieusheid van zijn blend maakt Châteauneuf-Du-Pape een van de meest opwindende en gerespecteerde wijnen die er zijn. Maar wat maakt de wijn echt zo legendarisch? Onze gastbijdrager Jacqueline Coleman of History and Wine Neemt ons terug in de tijd om te delen wat het zo speciaal maakt.

Slechts ongeveer twee mijl ten oosten van de zuidelijke oevers van de Rhône -rivier bevindt zich een klein klein dorp dat iconische Franse wijnen produceert en een grote plaats heeft in de wijngeschiedenis in het land, en misschien wel de wereld. Châteauneuf-du-pape kan een klein gebied zijn in vergelijking met enkele van de grotere in heel Frankrijk, maar de gemeente en omliggende gebieden die de AOC van Châteauneuf-Du-Pape vormen, produceren enkele van de meest gerespecteerde en gezochte wijnen wereldwijd . Wanneer je dit kleine middeleeuwse dorp in de laaglanden van de Rhône River Valley bezoekt, is het bijna moeilijk te geloven dat dit de thuisbasis is van de legendarische Grenache-gebaseerde Rood Blends die een prestigieuze plek hebben op wijnlijsten, maar na het horen van het verhaal, leer je de diepe geschiedenis en specifieke wijnbereiding te respecteren die ertoe leidden dat wijnen uit dit gebied als zo speciaal werden beschouwd.



Een lang run -stenen gebouw met een blauwe lucht.

De geschiedenis en wijn van châteauneuf-du-pape

Winemaking in het gebied Châteauneuf-Du-Pape Commune gaat terug naar een tijd voordat de records werden bewaard. Het gebied vond echter enige bekendheid in de 14e eeuw toen paus John XXII, de tweede van de pausen die in Avignon woonden, het dorp charmant genoeg vond om te worden gekozen als de locatie van zijn eigen middeleeuwse kasteel. Het kasteel dat nu, meestal vernietigd, op de top van het hoogste punt van het dorp is gebouwd tussen 1317 en 1322, waarbij het werk eraan werd opgenomen tot 1332. De naam "Châteauneuf-Du-Pape" vertaalt zich in "Pope's nieuwe kasteel , 'En het was de oprichting van deze prachtige structuur die het kleine dorp echt op de kaart plaatste als zowel het huis van de paus als als een wijnbouwcentrum in de zuidelijke Rhône -vallei.

Hoewel de wijnbouw en de wijnbereiding bleven uitbreiden nadat het fort was gebouwd, vooral tijdens de wijnhandel van de 18e eeuw en in de 20e eeuw, raakte het kasteel helaas in wanorde. Het werd honderden jaren grotendeels verlaten vanaf de 15e eeuw; Veel van de stenen werden gedolven en gebruikt in bouwhuizen in het dorp of versterkende wallen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bijna volledig vernietigd door Duitse soldaten die het dorp binnenvielen. Het enige dat nu overblijft, is een enkel deel van het zuidelijke deel van de Donjon, een louter relikwie van de indrukwekkende structuur die ooit de aandacht heeft geboden van het krachtige Franse en religieuze leiderschap in het land.



Een schilderachtig overzicht van een stad met groen en een blauwe lucht.

Een klein dorp en grote leider in kwaliteitswijn

Het lot van Châteauneuf-Du-Pape was niet de thuisbasis van krachtige leiders, maar om te worden de Leider in het opzetten van beschermde gebieden voor Franse wijnbouw en wijnbereiding. Vanaf de jaren dertig onder leiding van Pierre Le Roy de Boiseaumarié, of Baron Le Roy, het Franse wijnclassificatiesysteem of de Appellation d'igurine Contrôlée (AOC) Systeem werd opgericht en Châteauneuf speelde een grote rol in dat deel van de wijngeschiedenis van Frankrijk. Le Roy was een advocaat en wijnbouwer die trouwde in de familie die bezat Château Fortia in Châteauneuf-Du-Pape, en als gevolg daarvan, een manier om de kwaliteitswijnen in de regio te beschermen. Hij richtte mede de Institut National des Appellations D’origine (Inao), nu de Institut National de l'igorine et de la Qualité, Dat is de organisatie die de landbouw reguleert en beschermt in Frankrijk, en in 1936 werd Châteauneuf-Du-Pape de eerste Franse AOC-aangewezen regio. Zo leidde deze kleine gemeente aan de zuidelijke oevers van de Rhône -rivier het land, en bijgevolg de wereld, in een tijdperk waarin kwaliteitswijnstandaarden voor altijd worden gereguleerd en beschermd door de overheid.



Een open winkel voorruit in een stenen bulling die verschillende wijnen verkoopt.

Châteauneuf-du-Pape's speciale melanges

Elke wijngroeimiddelen in Frankrijk heeft zijn "ding" als het gaat om wijnbereiding. Het "ding" in Châteauneuf-Du-Pape is dat elke wijn een mix moet zijn van druiven die worden geteeld in de eigenlijke gemeente van Châteauneuf of in een van de vier specifieke aangrenzende gemeenten. Alles wat gekweekt en geproduceerd is buiten dit wijnbouwgebied kan niet worden gelabeld "Châteauneuf-du-Pape", maar kan worden bestempeld als "Côtes du Rhône." Rood En witte wijnen zijn toegestane stijlen, maar roséwijnen zijn niet toegestaan ​​binnen de AOC-regio van Châteauneuf-Du-Pape.

Er zijn ongeveer 320 wijntelers in de regio en 3200 hectare wijngaarden, meestal geplant met Rood druiven. Slechts ongeveer zeven procent van het wijngaardland wordt geplant met witte druiven, waarvan de meest voorkomende wijnstokken Grenache Blanc, Clairette en Roussanne zijn. Er zijn 13 toegestane druiven, of maximaal 18, afhankelijk van of u enkele witte druiven telt, gescheiden van hun Rood Tegenhanger (Grenache kan Grenache Noir en Grenache Blanc zijn). Hoewel, de meeste producenten gebruiken slechts vier hoofd Rood Druiven in de meerderheid van de productie: Grenache Noir, Mourvedre, Syrah en Cinsault.

Het mysterie achter de blend is wat echt wijnen van Châteauneuf special maakt. Sommige producenten kunnen de kiespagina, of druivenvariëteit, percentages op het back -label, hoewel dit niet vereist is. Voor veel producenten is het recept van de wijn een goed bewaakt geheim. De meeste melanges worden gedomineerd door de pruim, frambozen en subtiel Rood Fruitjamminess van de Grenache -druif, maar consumenten genieten ook van deze wijnen voor de unieke "Garrigue" of kruidensmaak die wordt toegeschreven aan het zeer specifieke Rhône Terroir dat in het gebied wordt gevonden. In Châteauneuf kunnen producenten zelfs witte druiven in hun Rood Blends om frisheid en zuurgraad te behouden, vooral wanneer warmere groeiseizoenen hogere suikerniveaus veroorzaken Rood Druiven die leiden tot hogere alcohol en verminderen frisheid in het glas.

Van de opkomst en val van middeleeuwse kastelen en prestigieuze pausen tot het bescheiden begin van een landbouwgebied dat de eerste werd die de kwaliteitswijn beschermde, is Châteauneuf-du-Pape niet alleen een wijn met een iconische fles en een mysterieuze mix, maar het is is een regio met een historisch verleden dat een grote rol heeft gespeeld bij het creëren van moderne kwaliteitswijn zoals we het over de hele wereld kennen.


Welke wijnmelper van Châteauneuf-Du-Pape is jouw favoriet? Deel met ons op sociaal door @ te taggenCoravin en @historyandwine over alle kanalen!