Ben je ooit naar een wijnwinkel gegaan en gemerkt dat er twee flessen van exact dezelfde wijn zijn, maar de ene is aanzienlijk duurder dan de andere? Dan merk je dat hoewel ze er precies hetzelfde uitzien, ze eigenlijk van twee verschillende vintage jaren komen. Het is niet logisch dat het jaar waarin een wijn werd gebotteld de prijs van een fles zoveel kan beïnvloeden, toch? Nou, als je ze naast elkaar zou proeven, zouden ze niet precies hetzelfde smaken. Hoe is dit mogelijk? Hebben wijnmakers geen wijnprocessen en procedures die ze al tientallen jaren hebben gecultiveerd en aangescherpt, totdat ze hun handtekening en kenmerkende wijnen produceren? Natuurlijk doen ze dat, maar wat ze niet kunnen beheersen is Moeder Natuur.
Jaar tot jaar
Het weer heeft een enorme impact op de druiven die in een bepaald jaar worden geproduceerd. Als het een bijzonder koud of nat jaar is, dan zullen de druiven niet helemaal rijpen tegen de tijd dat de oogst arriveert. Dat beïnvloedt alles over de wijn dat die druiven maken - je zou misschien dat specifieke vintage niet zo evenwichtig zijn als andere jaren. Als je twee van dezelfde wijnen uit verschillende vintage jaren naast elkaar zou vergelijken en proeven, zou je absoluut een verschil kunnen zien, vooral als ze uit drastisch verschillende jaren zouden zijn. Een fles Napa Cabernet uit 2011 zal bijvoorbeeld niet hetzelfde zijn als dezelfde fles uit de druiven van het volgende jaar. 2011 was een bijzonder koud en nat jaar in de Napa -vallei, en als zodanig zijn de resulterende wijnen beoordeeld als middelmatig. Bijvoorbeeld, wijnliefhebbers van het tijdschrift Vintage grafiek gaf de 2012 Cabernet Sauvignon uit Napa Valley een rating van 95 ("Superb"), terwijl 2011 slechts een 89 ontving ("zeer goed"). Ik zal een beetje in vintage hitlijsten stappen, maar dat is een geweldig voorbeeld van een bepaald variëteit en regio waar het weer een ongelooflijke impact had op de kwaliteit - en de beoordelingen - van de flessen van een producent.
Vintage grafieken
Je hebt misschien mensen zien trekken uit hun zakken in restaurants terwijl ze over de wijnkaart poriën, en het als een referentiepunt gebruiken terwijl ze met de sommelier debatteren. Dit is wat vintage grafieken een slechte naam heeft gegeven - benauwd en onnodig. Dat is misschien gedeeltelijk waar, maar ik vind ze leuk. Ik denk dat vintage grafieken hun plaats hebben, als een generieke referentiegids. Ik vind ze fascinerend om naar te kijken. Als u het als basisreferentie gebruikt, kunt u veel leren over welke regio's u in bepaalde jaren moet zoeken. Het is ook handig als je wilt kopen om wijn te kopen voor investeringen - welke jaren zullen waarschijnlijk een hogere winst op de weg veranderen?
Dit is een voorbeeld van een vintage grafiek, een die wijnliefhebber heeft gepubliceerd voor 2015. Klik meer leren.
Hoe het te lezen
Er is talloze bronnen die jaarlijks hun eigen vintage -hitlijsten publiceren: Wijnliefhebber, Wijn toeschouwer, Robert Parker, en anderen. Wat u meestal zult vinden, zijn alle belangrijkste wijnproducerende regio's van de wereld aan de linkerkant, met hun belangrijkste druivenrassen als subcategorieën. Aan de top staan vintage jaren, beginnend met de meest recente, soms daterende decennia. Afhankelijk van wie de grafiek publiceerde, kunnen ze ze anders kleuren, maar de informatie is over het algemeen hetzelfde. Zoals ik al eerder zei, zijn ze geweldig om te gebruiken als referentiepunt, maar mogen niet als wet worden beschouwd. Ze zijn geen rekening met persoonlijke voorkeur of individuele wijnmaker.
Terugkerend naar mijn voorbeeld hierboven, rond 2011 in Napa Valley: de meeste bronnen verwijzen naar 2011 in Napa als een “uitdagend jaar, 'En dat zie je weerspiegeld in scoren. Het is belangrijk om dat te onthouden Dit betekent niet dat alle 2011 -wijnen uit Napa Valley slecht waren. In feite betekent het waarschijnlijk dat je een aantal geweldige aanbiedingen kunt vinden! Wanneer het weer tijdens een bepaald seizoen sub-par is en de groeiomstandigheden niet optimaal zijn, zullen de beoordelingen dat weerspiegelen. Vergeet niet dat je in deze gevallen ver voorbij vintage hitlijsten moet kijken en je eigen proeverij moet doen om erachter te komen wat goed is en wat niet voor jezelf is!
De beste manier om het verschil tussen vintages echt te begrijpen, is om ze naast elkaar te proeven - we noemen dit een verticale proeverij, en het is een van de beste manieren gebruik jouw Coravin Systeem. Wanneer ga je anders kunnen proeven door zes of zeven (of meer) jaar van een enkele producent? Dus pak je Coravinen pak een paar jaar van je favoriete wijn op en begin met vergelijken!