Deze site biedt beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden je aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Winkelwagen 0

Er zijn geen producten meer te koop

Subtotaal Vrij
Verzending, belastingen en kortingscodes worden berekend bij het afrekenen

Uw winkelwagen is leeg

De mystieke rol van muziek bij het wijnmaken

Hero-Banner the-mystical-role-of-music-in-winemaking

Hoor je dat geluid in de verte? Het zijn niet de heuvels die leven met het geluid van muziek - het zijn de wijngaarden! Altijd de nieuwste in de wereld van wijn verkennen, onze Coravin Correspondent Jacqueline Coleman of History and Wine Spreekt met wijnmaker Aurelio Montes Jr. van Montes -wijnen in Chili om te leren hoe muzikale trillingen om een ​​betere kwaliteit te bereiken terwijl deze rijpt.

Winemaking is zowel kunst als wetenschap. Het proces van het nemen van druiven en het maken van een fles wijn waar zoveel mensen over de hele wereld kunnen genieten, is een vol wetenschappelijke formules en reacties, maar het is ook een die creativiteit en een palet van een kunstenaar vereist. Wijnmakers kunnen chemici, ingenieurs, boeren, wetenschappers, maar ook filosofen, creatieven en goochelaars zijn. Hoewel elke wijnmaker zijn of haar unieke methode heeft bij het creëren van de perfecte fles wijn, zijn er delen van het proces die formule vereisen, en andere keren dat de maker moet vertrouwen op gevoel en intuïtie.

Misschien is een van de meer mystieke methoden om wijn te maken, het gebruik van muziek in het proces. Sommigen beweren dat het spelen van muziek de wijn verbetert, omdat de geluidsvibraties de uitwisseling van zuurstof in en uit de vaten wijn kunnen verbeteren terwijl ze rusten. Anderen zien de wijnstokken als levende organismen die de kalmerende geluiden van klassieke componisten waarderen, wat hun natuurlijke stabiliteit verbetert naarmate ze groeien. Buiten de wijngaard en kelders kunnen consumenten een andere ervaring hebben met een glas wijn terwijl ze naar verschillende soorten muziek luisteren. Hoe dan ook, er is iets te zeggen over de mystieke rol van muziek in wijnbereiding en plezier.

Een wijnmakerij die muziek gebruikt in hun wijnbereiding is Montes -wijnen in Chili. Winemaker, Aurelio Montes Jr. legt in meer detail uit waarom en hoe Montes muzikale trillingen gebruikt om de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren.

Jacqueline-Coleman-1-1920X1280

Zijn er bepaalde wijnen die Montes muziek gebruikt in het wijnbereidingsproces?

BEN: Bij Montes richten we onze inspanningen en aandacht op het creëren van de beste wijnen van Chili met de hoogste kwaliteit. De wijnen in onze eiken vaten in Apalta met de Gregoriaanse gezangen zijn onze iconen. Montes Folly, Montes Alpha M, Purple Angel, en onze Super Icon Montes Taita. Alleen deze wijnen gebruiken muziek als onderdeel van hun rijpingsproces om de best mogelijke kwaliteit na te streven.

Hoe beïnvloedt muziek de wijnen?

BEN: De muziek helpt de wijn door middel van trillingen om een ​​betere kwaliteit te bereiken terwijl je rijpt in het vat. Afhankelijk van de gebruikte muziek, kunnen de trillingen de wijn positief of negatief beïnvloeden, hangt zo veel af van de persoon of wijngaard die deze methode gebruikt. Bij Montes gebruiken we de Gregoriaanse gezangen 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Met deze methode helpt het niet alleen de rijping van de wijnen, maar creëert het ook een plaats van vrede en harmonie.

Wanneer begon Montes voor het eerst muziek te gebruiken in de kelders?

BEN: Sinds 2004, toen de kelders samen met de wijnmakerij in Apalta werden gebouwd. We hebben ontdekt dat muziek de kwaliteit van wijnen door een trillingsproces positief kan beïnvloeden.

Wat voor soort muziek wordt gebruikt?

BEN: De Gregoriaanse gezangen van de monniken van Glenstal Abbey, het volledige album van de storm 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.

Jacqueline-Coleman-2-1920x1440

Was er een inspiratie voor het gebruik van muziek?

BEN: Onze filosofie als bedrijf is om altijd excellentie te zoeken en pioniers te zijn in nieuwe technieken om de kwaliteit van onze wijnen te verbeteren. We identificeren dat door de filosofie van Feng Shui en muziek. U kunt een betere rijping krijgen in onze wijnen om een ​​betere kwaliteit te bereiken via deze methoden.

Zijn er wetenschappelijke artikelen/bewijsmateriaal waarnaar kan worden verwezen voor het gebruik van muziek in de rijpen proces?

BEN: Een studie werd uitgevoerd in combinatie met de Heriot-Watt University of England, "Wine and Music: The Effect of Achterter Background Music op de Taste of Wine" om wetenschappelijk bewezen resultaten te verkrijgen dat muziek een positieve invloed heeft op de rijping van wijn.

Wat voor soort muziek is het beste en waarom?

BEN: De beste muziek om de beste kwaliteit voor elke wijn te verkrijgen, is de Gregoriaanse zangmuziek. Deze vraag is interessant omdat de muziek van verschillende genres anders wordt waargenomen, afhankelijk van de wijn die je drinkt. Als je naar Rock luistert terwijl je Cabernet Sauvignon drinkt, kun je 60% meer van de smaken krijgen dan als je niet naar muziek luistert. Deze resultaten werden verkregen door de wetenschappelijke studie van Montes-wijnen en de Heriot-Watt University (1).

Wat zou u willen dat consumenten weten over de techniek om muziek in de kelders te gebruiken?

BEN: Die muziek dient niet alleen als een melodie die ons leven opfleurt, maar als een instrument dat een impact heeft op wat ons omringt. We willen benadrukken dat deze trillingen op een positieve manier invloed hebben op het waarnemen van wijn, en hoe muziek helpt om de beste prestaties van elke wijn te verkrijgen in de juiste omstandigheden.

Zijn er interessante anekdotes die u zou willen vermelden over de muziek in de kelders?

BEN: Het Berlin Philharmonic Orchestra ging de wijngaard in Apalta bezoeken, en toen ze de kelders binnenkwamen, voelden ze zich zo gemotiveerd door de Gregoriaanse gezangen dat ze vroegen om daar muziek te spelen. Ze gingen naar de bus om hun instrumenten te krijgen en maakten een zeer ongelooflijke presentatie. Ze merkten op dat ze werden geïnspireerd door de engelen van Montes.

Andere wijnhuizen die muziek gebruiken voor het wijnmaken

Fatalone biologische wijnen

Montes is natuurlijk niet de enige wijnmakerij die deze muziektechniek in de kelder gebruikt. Pasquale Petrera, eigenaar en wijnmaker bij Fatalone wijnen In Puglia, Italië, gebruikt ook muziek bij het maken van de perfecte primitivo. Zijn toepassing van muziektherapie is gericht op het verouderen van hun Gioia del Colle Doc Primitivo Riserva in Slavische eiken vaten, en het is gebaseerd op drie belangrijke redenen.

Pasquale zegt dat ze profiteren van de mechanische energie van de geluidsgolven om micro-vibraties op het oppervlak van de vaten te produceren om de uitwisseling van zuurstof in en uit het vat te verbeteren. Primitivo is zeer gevoelig voor het micro-oxygenatieproces en kan daarom een ​​breed scala aan complexe tertiaire noten ontwikkelen, en muziek kan helpen bij het creëren van meer complexiteit. Bovendien kunnen de trillingen de wijn helpen zichzelf te verfijnen door een soort micro-rakingsproces.

Ten slotte geeft Pasquale toe dat de muziektherapie ook een harmonische werkomgeving creëert die prettig is voor iedereen die in het keldergebied werkt, wat helpt om de werknemerstevredenheid aan de hogere kant te houden.

Champagne Apollonis

In de regio Champagne, producent, Michel Loriot van Champagne Apollonis, speelt klassieke muziek voor zijn flessen terwijl ze rusten op hun lees en speelt ook muziek in de wijngaarden om de natuurlijke weerstand van de wijnstokken te verbeteren. Loriot ontwikkelde zijn liefde voor muziek van zijn overgrootvader, grootvader en vader die lid waren van een dorpsband. Het familiebedrijf voor vele generaties was het wijnmaken in plaats van muziek, maar dat betekende niet dat Loriot muziek achterliet. Klassieke ensembles zijn nog steeds een deel van zijn leven en zijn beroep, ondanks dat hij nooit een instrument heeft gespeeld.

In plaats daarvan ontdekte Loriot het proces van het gebruik van muziek in de kelders in Zwitserland. Hij vond daar een producent die klassieke muziek gebruikte voor verouderingswijnen. Na die ervaring onderzocht hij meer details over muziek en wijn via Joël Sternheimer, een Franse arts die het effect van de trillingen op het milieu bewees. Muziek kan de gisten beïnvloeden, vooral op de eiwitten, aminozuur en autolyse tijdens de fermentatie in de flessen, die meer uitingen van de aroma's kunnen veroorzaken. Naast de muziek die voor de flessen wordt gespeeld, luistert Michel ook naar muziek wanneer hij in de wijnmakerij werkt. Hij brengt een Bluetooth -spreker met zich mee en luistert naar Charles Aznavour, Julien Clerc, Gilbert Becaud, Michel Delpech, Louis Armstrong, Chet Baker, Amy Mac Donald, Amy Winehouse en Melody Gardot.

Apollonis -flessen worden geclassificeerd door de verschillende niveaus van muzikale trillingen, en de labels identificeren niet alleen een van de historische wijnmedewerkers, maar ook het trillingsniveau dat door die specifieke cuvée wordt ervaren.

Muziek kan een grote rol spelen in het wijnbereidingsproces, hetzij vanuit een wetenschappelijk of meer emotioneel perspectief, vooral voor producenten zoals deze uit zeer verschillende regio's van de wereld. Kent u een andere wijnmaker die muziek gebruikt in hun proces van het maken van wijn?

Als je een wijnmaker was, welk nummer zou je dan kiezen om de soundtrack van je wijnbereiding te zijn? Deel met ons op sociaal door @historyandwine te taggen en @coravin Op alle kanalen.

Referenties:

  1. North, A. C. (2008). Verkregen van Wine & Song: The Effect of Achterter Background Music on the Taste of Wine: http://www.wineanorak.com/musicandwine.pdf