Deze site biedt beperkte ondersteuning voor uw browser. We raden je aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari of Firefox.

Winkelwagen 0

Er zijn geen producten meer te koop

Subtotaal Vrij
Verzending, belastingen en kortingscodes worden berekend bij het afrekenen

Uw winkelwagen is leeg

Regio van de week: Algerije

Region of the Week: Algeria

Kun je raden welk land 's werelds grootste wijnuitbreiding was tussen 1930 en 1960? Frankrijk? Italië? Spanje? Australië? Wat als ik je dat tot ongeveer 50 jaar geleden vertelde, Algerije Was niet alleen 's werelds grootste wijnuitbreiding, maar ook de vierde grootste wijnproducent?

Een beetje geschiedenis ...

Hoewel wijnstokken al duizenden jaren in Algerije aanwezig zijn, is het pas aan het einde van de 19e eeuw dat de Algerijnse wijnbouw echt heeft ontwikkeld, onder de Franse koloniale bezetting. It all started in 1830, when France annexed Algeria – in the early years, France attempted to kick off the wine production locally, which ended up being quite unsuccessful due to a lack of know-how and appropriate technology for producing wine in such a hot klimaat (de koelingstechnologie die op dat moment niet beschikbaar is).

In de jaren zestig begint de Algerijnse wijnindustrie te vertrekken als gevolg van zowel technologische vooruitgang als de verspreiding van een ernstige ziekte in Frankrijk: Phylloxera. Toen de Phylloxera -epidemie Frankrijk trof en de wijngaarden van het land verwoestte - een derde van het totale Franse wijnstokgebied werd vernietigd - het cultiveerbare land van Algerije werd de enige oplossing voor een noodgeval. Tienduizenden families, van wie velen wijnmakers waren die gewond waren geraakt door de uitbraak van Phylloxera, emigreerde naar Algerije en bezetten verschillende hectare land, waardoor knowhow en expertise samen met hen (die op dat moment serieus ontbrak)) . Simpel gezegd, de initiële doorbraak kwam met technologische vooruitgang en de verspreiding van de ziekte in Frankrijk.

Wat zeg je van vandaag?

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af waarom 's werelds grootste wijnexporteur tegenwoordig niet bestaat voor de wijnwereld. Algerije produceert en exporteert nu zeer weinig wijn - en er is een historische verklaring voor deze plotselinge schakelaar. De wijnproductie van het land begon in 1962 te vallen om politieke en slechte managementredenen, toen Frankrijk zich terugtrok uit de kolonie. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat Algerije vooral moslim is - een religie die de consumptie van alcohol verbiedt - wat verklaart waarom een ​​lokale markt nooit is ontwikkeld na het vertrek van Frankrijk, ondanks decennia van succesvolle wijnproductie.

Franse importbeperkingen hebben bijgedragen aan de ineenstorting van de Algerijnse wijnindustrie; en het omgekeerde is ook waar. De groei van de wijnindustrie van Algerije had een onbekende maar enorme impact op de Franse en zelfs Europese wijnindustrie. Het leidde tot de introductie van belangrijke wijnvoorschriften in de vroege jaren van de 19e eeuw en in de jaren dertig. Toen hij over de hele wereld werd geëxporteerd, werd Algerijnse wijn geadverteerd als Vin Français (Franse wijn), omdat "Algerije [toen] een integraal onderdeel van Frankrijk was". Dit liet een slechte smaak achter in de mond van Franse producenten, wiens rellen en protesten de regering dwongen actie te ondernemen. En dit is hoe de eerste voorschriften voor Franse wijn werden geboren. Een wet werd geïntroduceerd aan het begin van de 19e eeuw, waarvoor Franse wijnlabels nodig waren om hun regio van herkomst te vermelden. In de komende jaren werden deze grenzen, bekend als 'appellaties', opgesteld, wat leidde tot de basis van het gecodificeerde moderne systeem dat we vandaag kennen: ooit gehoord van de AOC -wetten?

En voor een voorproefje?

Algerijnse wijnen hebben hun eigen unieke karakter als gevolg van een combinatie van rijke zandgronden en een hete zon. De productie van Algerije vandaag is erg onbeduidend. Probeer een Algerijnse Carignan te vinden in uw grote lokale wijnwinkel en u zult pech hebben. Hetzelfde geldt voor de andere veelgebruikte druiven in Algerije: de Reds Cinsault en Alicante, en Whites Clairette en Furmint. Probeer deze producenten te onderzoeken: Coteaux de Medea, Chateau Tellagh en Domaine El Bordj.

Algerijnse wijn is misschien het nieuws van gisteren, maar de spectaculaire stijging, de impact op de wijnindustrie van vandaag en de institutionele erfenis gaat tot vandaag door. Als je geïntrigeerd bent en er meer over wilt weten, lees dan de paper van Giulia Meloni en Johan Swinnen over het onderwerp.