Het is die tijd van het jaar. Tijd om een heerlijk verrukkelijk feest te plannen om van te genieten met vrienden en familie. Als u van plan bent een traditioneel kerstdiner te serveren, of iets minder conventioneel, moeten de wijnen die u koppelt de smaken en texturen van uw maaltijd complimenteren. Net zoals er honderden verschillende manieren zijn om Turkije te bereiden, zijn er honderden combinaties van wijnparen die de zintuigen zullen opwinden.
Zie wijn als een ingrediënt. Het draait allemaal om wat er al in de wijn en in het eten zit dat de algehele ervaring zal verbeteren. Overweeg bij het plannen van het menu of u een sit-down diner of open-house graasafeltje bereidt. De voedingsmiddelen en wijnen moeten een progressie van smaken bieden - elkaar aanvullen en specifieke kenmerken in elk verbeteren.
Het is niet nodig om één fles te kiezen, of één stijl van wijn om de hele avond te drinken. In plaats daarvan, voel je vrij om nieuwe wegen te verkennen, te proeven, te delen, te verwennen en te ontdekken in eten en wijn combineren door te gebruiken Coravin'S uniek Wijn-voor-de-glassystemen. Voel je vrij om een verscheidenheid aan wijnen te verkennen om te zien welke combinaties je het meest aangenaam zijn en je gasten aan te moedigen hetzelfde te doen. U kunt ook experimenteren met verschillende voedsel- en wijncombinaties voorafgaand aan uw evenement om de ervaring voor uw gasten samen te stellen.
In dit artikel richten we ons op de verschillende kenmerken in wijn die u zullen begeleiden om te beslissen welke gerechten te combineren met welke wijn.
Laten we beginnen…
Sparkling
Zou je een betere manier kunnen bedenken om de avond te beginnen en dan een fles champagne te knallen en op een geweldig jaar te roosteren? Of het nu Franse champagne, Italiaanse prosecco, Engels is Sparkling Of Spaanse cava, je kunt een heel diner plannen met alleen sprankelende wijnen.
Begin met de voorgerechten. Denk aan lichte, hapklare opties die het gehemelte plagen voor de komende cursussen. Gerookte zalmluiken Combineer prachtig met de zuurgraad en aardbeiensmaken van een Sparkling Roos. Of, als u de voorkeur geeft aan een BRUT -champagne, vergezelt dit met een Tomatenbruschetta of een prachtige brie- en Camembert -kaasbord; Net klein genoeg om de eetlust te beteugelen en de gewaagde smaken van een droge champagne te complimenteren.
De opties voor het combineren van voedsel met sprankelende wijnen zijn vrij opmerkelijk en sprankelende wijnen zijn net zo veelzijdig als nog steeds wijnen. Deze wijnen hebben de perfecte balans tussen droogte, bubbels, fruitaroma's en romig-boter-smaakstoffen om elke eetervaring te versterken; het mogelijk maken om een avond voor eten en wijn te organiseren met een selectie champagne, cava, prosecco of Sparkling.
Hieronder hebben we een heerlijk voorbeeld van een driegangendiner en mousserende wijncombinatie die je kunt serveren tijdens de feestdagen. Als je je zorgen maakt over die heerlijke flessen bubbels die hun jubelende bruisen verliezen kort na de opening, wees dan niet bang. De Coravin Sparkling Wijn per glas Systeem zal de smaak en textuur van uw sprankelende wijnen tot 4 weken behouden.
Zuurgraad
Onderworpen aan zuurgraad met zuurgraad. Voedingsmiddelen met veel zuurgraad vereisen een wijn met een vergelijkbaar niveau van zuurgraad, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Noir of Chianti. Elk verzacht de scherpe, bijtende randen van de ander, wat zorgt voor de perfecte combinatie! Wijnen met een lagere zuurgraad (zoals Chardonnay of Cabernet Sauvignon, bijvoorbeeld) kunnen worden overweldigd door voedingsmiddelen met veel zuur. Onthoud: als de wijn minder zuurgraad heeft dan het eten, zal deze plat smaken.
Variëteiten met hoge zure wijn omvatten:
-
riesling
-
Sauvignon Blanc
-
Chablis
-
Gamay
-
Pinot Noir
-
Chianti
Wijnvariëteiten met een laag zure omvatten:
-
Merlot
-
Malbec
-
Cabernet Sauvignon
-
Chardonnay
-
Grenache
Als u bijvoorbeeld van plan bent te dienen eendenborst met oranje schil, dit zal heel goed combineren met een Pinot Noir.
Lichaam
Volledige lichaamswijnen zijn meestal hoger in alcohol. Van wijnen met hoge alcoholspiegels is bekend dat ze de smaak van zout overdrijven en hebben de neiging om delicate smaken in voedsel te overweldigen. Veel volle body Rood Wijnen, zoals Bourgogne, Malbec en Barolo, combineren mooi met klassieke Italiaanse gerechten, zoals lasagne, vermicelli en gehaktballetjes. De rijke, volledige smaken in deze gerechten vullen de fruit-forward tonen in deze wijnen aan
Wijn en kaas is een van de meest voorkomende combinaties, maar wees voorzichtig met uw selectie. Een volle wijn kan de smaak van een delicate kaas (zoals feta) overweldigen, dus als je nippen aan een glas Cabernet Sauvignon of Sherry, het beste om het te combineren met een verouderde of gefermenteerde kaas.
Tannines
Tannines in wijn zijn afgeleid van de huiden, stengels en zaden van de druiven, en komen het meest voor in Rood Wijnen. Ze creëren over het algemeen een droogsensatie op je tong. Vet en tannines worden voor elkaar gemaakt: vet gaat de tannines in wijn tegen en maken ze gemakkelijker te drinken, terwijl tannines in de wijn de rijkdom in vetrijk voedsel in evenwicht brengen. Een hoge tanninewijn, zoals Cabernet Sauvignon of Barolo, combineert heel mooi met kaas of langzaam geroosterd lam. Maar wees gewaarschuwd, een tannic wijn zal het kruid intensiveren, dus als je een pittig gerecht maakt, als een curry, kan je beter kiezen voor iets met lagere tannines, zoals een Pinot Noir, Gamay, Barbera of een witte of roséwijn .
Zoetheid
Net als hun droge tegenhangers kunnen zoete wijnen combineren met alle soorten voedsel. Zout voedsel met zoete wijnen creëert een verleidelijke zoute-zoete combinatie. Het combineren van zoete wijnen met verbanden op basis van azijn resulteert in een zoetzure ervaring. Tijdens het combineren met andere fruit-forward of zoete sauzen, zoals fruitreducties, zoete sauzen of glazuren, produceert een heerlijk decadente ervaring. Door zoete wijnen te combineren met verschillende voedingsmiddelen, kun je de complexe smaken van elk gerecht proeven terwijl je de smaak van de wijn verbetert en niet overweldigt.
Zoete wijnen kunnen de smaken spiegelen of samenvallen van een maaltijd. Ze kunnen licht of vet zijn, dus wees attent bij het koppelen van je cursussen. Bijvoorbeeld:
-
IJswijn is een van de zoetste wijn op de markt en past prachtig met een dessert op fruit gebaseerd of sterke kaas, zoals een blauwe kaas
-
Moscato is semi-zoet en de fruitige bloemenaroma's passen prachtig met pittig eten, zoals een Indiase SAAG-paneer.
-
Combineer een off-dry riesling met een olijf- en feta-salade of gegrilde vis
Het koppelen van eten en wijn hoeft niet ingewikkeld te zijn. Houd deze vuistregels in gedachten bij het ontwikkelen van uw menu.
-
Wat samen groeit, gaat samen. Denk aan Chianti met lasagne. Argentijnse Malbec met gegrild vlees. Australian Sauvignon Blanc met zeevruchten.
-
Wat de koppeling ook is, zorg ervoor dat de wijn het eten niet overmeestert en vice versa.
-
Er zijn veel verschillende combinaties die prachtig zullen werken. Een deel van het plezier is experimenteren om te zien wat elke persoon het leukst vindt. Wees niet bang om te experimenteren en ongebruikelijke combinaties te proberen - je bent misschien aangenaam verrast.
Het koppelen van wijnen is een kunst en de smaak van iedereen is anders. Uw beste gok is om enkele basics in uw collectie te dragen, inclusief een combinatie van Rood en witte wijnen, rosés en sprankelende wijnen. Dit zorgt ervoor dat u voor elke gelegenheid het perfecte glas bij de hand hebt. Dat is waar Coravin Wijnconservatiesystemen zijn handig. Als u een avondpaaravond met meerdere flessen wilt hosten, matig dan de hoeveelheid die u consumeert, slok slechts één glas 's avonds of liever Rood Als je partner wit wil - wat je wijn drinken, er is een Coravin apparaat voor jou.